StoryEditor
vatikan

Papa nakon povratka mirovnog izaslanika: Ratu u Ukrajini izgleda "nema kraja"

Piše hina  /  30.06.2023., 17:20h

Papa Franjo rekao je u petak da se ne nazire kraj ratu u Ukrajini nakon što je njegov mirovni izaslanik završio trodnevne razgovore u Moskvi.

"Tragična stvarnost ovog rata koji izgleda kao da nema kraja zahtijeva od svih zajednički kreativni napor da se osmisle i razrade putevi prema miru", rekao je Papa vjerskom izaslanstvu carigradskog patrijarha.

Vatikan je u naknadnom priopćenju naveo da je papinski izaslanik, talijanski kardinal Matteo Zuppi, završio svoje konzultacije u Moskvi, gdje se susreo s jednim od savjetnika predsjednika Vladimira Putina, Jurijem Ušakovom, i poglavarom Ruske Pravoslavne Crkve, patrijarhom Kirilom.

"(Posjet je bio) usmjeren na identifikaciju humanitarnih inicijativa koje bi mogle otvoriti puteve prema miru", stoji u priopćenju. Dodano je da će se poduzeti daljnji koraci, ali nisu navedeni detalji.

Franjo je više puta pozvao na okončanje ruske invazije na Ukrajinu, koja je uništila ukrajinska sela i gradove, uzrokovala smrt desetaka tisuća ljudi i protjerala milijune iz njihovih domova.

Papa je u svibnju zamolio Zuppija da bude njegov mirovni izaslanik, a kardinal je ranije ovog mjeseca posjetio Kijev radi razgovora s predsjednikom Volodimirom Zelenskijem.

Dnevnik.ba

13. srpanj 2024 21:11