StoryEditor
rat izraela i hamasa

Papa izrazio "duboku tugu" nakon što je izraelska vojska ubila humanitarce, ponovno pozvao na "trenutačni prekid vatre"

Piše hina  /  03.04.2024., 11:32h

Papa Franjo izrazio je danas "duboku tugu" nakon ubojstva sedmero humanitarnih radnika u izraelskom napadu na Gazu i ponovno pozvao na prekid vatre i oslobađanje talaca koje je otela palestinska skupina Hamas.

"Molim za njih i njihove obitelji. Ponavljam svoj poziv da se iscrpljenom i napaćenom civilnom stanovništvu omogući pristup humanitarnoj pomoći i da se taoci odmah oslobode", rekao je Papa na kraju tjedne opće audijencije u Vatikanu.

Opet je zatražio i "trenutačni prekid vatre". Izraelska vojska priznala je danas "ozbiljnu pogrešku" nakon napada u kojem je ubijeno sedmero radnika humanitarne nevladine organizacije World Central Kitchen u Pojasu Gaze, u tragediji koja je zaprepastila međunarodnu zajednicu.

Niz osuda na račun Izraelaca

Nekoliko zemalja i organizacija, uključujući UN koji je upozorio na "nepoštovanje međunarodnog humanitarnog prava", osudilo je ovaj napad, najsmrtonosniji napad na međunarodno humanitarno osoblje od početka rata. 

Borci palestinske skupine izveli su napad na južni Izrael 7. listopada koji je rezultirao smrću najmanje 1160 ljudi, uglavnom civila, prema brojci AFP-a koja se temelji na službenim podacima. Izrael je rekao da je oteto oko 250 ljudi, od kojih je njih 130 još uvijek zatočeno, uključujući 34 koji su umrli u Gazi.

Najmanje 32.916 ljudi, većinom civila, ubijeno je u izraelskim operacijama i neprestanom bombardiranju, priopćilo je ministarstvo zdravlja Hamasa.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 22:18