StoryEditor
na Trgu sv. Petra

Papa Franjo: "Žensko obrezivanje vrijeđa dostojanstvo i mora se okončati"

Piše hina  /  06.02.2022., 15:48h
Papa Franjo osudio je žensko obrezivanje i trgovinu ženama zbog prostitucije, nazvavši ih ponižavajućim uvredama ženskog dostojanstva te je apelirao na dužnosnike da učine sve što mogu kako bi okončali oboje.

"Ova praksa, koja je nažalost uobičajena u raznim dijelovima svijeta, ponižava dostojanstvo žene i ozbiljno napada njezin fizički integritet", rekao je Franjo na Međunarodnom danu nulte tolerancije na sakaćenje ženskih genitalija (FGM).

Prema Ujedinjenim Narodima ta praksa koncentrirana je u tridesetak afričkih i bliskoistočnih zemalja, ali je prisutna kod migranata iz tih područja širom svijeta.

Više od četiri milijuna djevojčica ove je godine u opasnosti od podvrgavanja genitalnom sakaćenju, procjenjuje UN.

Franjo je, obraćajući se hodočasnicima i turistima na Trgu sv. Petra, istaknuo da se praksa često provodi u uvjetima koji ugrožavaju zdravlje djevojčica.

"Ima toliko djevojaka koje vidimo na ulicama koje nisu slobodne"

Papa je također apelirao da se uloži više napora za sprječavanje trgovanja ljudima, pogotovo ženama i djecom za prostituciju.

"Ovo je duboka rana koju je zadala sramotna potraga za dobitkom bez ikakvog poštovanja prema ljudskoj osobi", rekao je uoči Međunarodnog dana molitve i svijesti o borbi protiv trgovine ljudima koji u utorak obilježava Katolička Crkva.

"Ima toliko djevojaka koje vidimo na ulicama koje nisu slobodne. One su robinje trgovaca koji ih prisiljavaju da rade i tuku ako se ne vrate s novcem. To se događa danas u našim gradovima", rekao  je Papa.

Nazivajući i žensko obrezivanje i trgovinu ljudima "ranama čovječanstva", Franjo je pozvao čelnike da "odlučno djeluju kako bi zaustavili iskorištavanje kao i ponižavajuću praksu koja pogađa prvenstveno žene i djevojke".

Katoličke časne sestre u Rimu prednjače u borbi protiv trgovine ženama. Franjo je 2016. posjetio sigurnu kuću u Rimu u kojoj dobrotvorna organizacija štiti žene oslobođene od makroa.

Dnevnik.ba

04. listopad 2023 20:54