StoryEditor
vatikan

Papa Franjo uspostavlja komisiju za suvremene kršćanske mučenike

Piše Fena  /  05.07.2023., 16:59h

Vatikan će proučavati današnje ubijanje kršćana i pokušati navesti "sve one koji su prolili svoju krv" u ime Kristovo od početka stoljeća, priopćio je u srijedu papa Franjo.

U pismu koje je objavio Vatikan, Franjo navodi da je dao zadatak "Komisiji za nove mučenike - svjedoke vjere", novoj radnoj grupi unutar Vatikanskog odjela za izradu svetaca.

Ovaj potez, vezan za nadolazeću godinu jubileja 2025., nadovezuje se na sličnu inicijativu koju je poduzeo pokojni papa Ivan Pavao II za jubilej 2.000. i dolazi na pozadini obnovljene zabrinutosti zbog progona kršćana širom svijeta.

- Mučenici su brojniji u našem vremenu nego u prvim stoljećima: to su biskupi, svećenici, posvećeni muškarci i žene, laici i obitelji, koji su u različitim zemljama svijeta, darom svog života, prinosili vrhovni dokaz dobročinstva - kazao je Franjo.

U gestu približavanja drugim kršćanskim crkvama, papa je naveo da će novi komitet nastojati dokumentirati ubojstva koja uključuju "sve kršćanske konfesije", a ne samo katolike.

Franjo je ponovio svoju tvrdnju da "krvni ekumenizam" ujedinjuje progonjene kršćane svih denominacija i rekao da će biti obilježeni ekumenskom službom tijekom jubileja 2025. - kao što je to učinjeno 2000. godine.

Papa je u svibnju priopćio da je 21 koptskom pravoslavnom kršćaninu odrubljena glava od strane Islamske države u Libiji 2015. godine i priznati su kao katolički mučenici, i pozvao je na slobodu bogosluženja u Kini, gdje su vjerske manjine, uključujući katolike, dugo suočene s maltretiranjem, prenosi Reuters.

Dnevnik.ba

02. prosinac 2023 22:44