StoryEditor

Papa Franjo u svome UN govoru izrazio žaljenje zbog urušavanja multilateralizma

Piše D  /  25.09.2020., 08:09h

"Pandemija koronavirusa pokazala nam je da ne možemo živjeti jedni bez drugih, ili još gore, jedni protiv drugih", rekao je papa Franjo Ujedinjenim narodima u petak. 

"Moramo prekinuti sadašnju klimu nepovjerenja. Trenutačno svjedočimo eroziji multilateralizma", rekao je Papa u ranije snimljenom videu obraćajući se godišnjoj Općoj skupštini Ujedinjenih naroda. 

"Moramo se zapitati može li se glavnim prijetnjama miru i sigurnosti - siromaštvu, epidemiji, terorizmu i mnogim drugima - efikasno suprotstaviti kad utrka u naoružanju, uključujući nuklearno oružje, nastavlja tratiti naše dragocjene izvore koji bi se mogli iskoristiti za dobrobit ulaganja u ljude i zaštitu prirodnog okoliša", rekao je Franjo. 

Vođa 1,3 milijarde katolika u svijetu poslao je apel stalnim članicama Vijeća sigurnosti UN-a da "djeluju s više jedinstva i posvećenosti" kako bi učinile UN "još efikasnijom međunarodnom radionicom mira."

Franjo je rekao da se svijet suočava "s izborom između dva moguća puta."

Prvi vodi u "jačanje multilateralizma", a drugi "ističe samodostatnost, nacionalizam, protekcionizam, individualizam i izolaciju."

Drugi put "ne smije prevladati", naglasio je Sveti Otac. 

U sedam godina svoga pontifikata, Franjo se istaknuo kao istaknut borac protiv siromaštva, klimatskih promjena i politike odbacivanja migranata i izbjeglica te protivnik nereguliranog kapitalizma.

Očekuje se da će papa Franjo dati širi pogled na svijet u enciklici, službenom dokumentu naziva "Fratelli tutti" (Svi smo mi braća) koja će biti objavljena 4. listopada. 

Dnevnik.ba

26. rujan 2021 08:57