StoryEditor

Papa Franjo smijenio kardinala Sodana

Piše D  /  21.12.2019., 02:12h

Papa Franjo je u subotu objavio dokument "motu proprio" pod naslovom RIGUARDANTE L‘UFFICIO DEL DECANO DEL COLLEGIO CARDINALIZIO (U vezi s položajem dekana kardinalskog zbora).

"Sada, kad sam prihvatio ostavku dekana kardinalskog zbora, njegove eminencije kardinala Angela Sodana, kojem iskreno zahvaljujem na dužnosti koja je trajala gotovo 15 godina..." riječi su kojima je Papa obznanio da moćni kardinal, bivši državni tajnik Svete Stolice u doba pape sv. Ivana Pavla II, gubi moć. Kako se ne bi ponovilo da neki od budućih dekana akumulira takvu moć dugotrajnim boravkom na tom položaju, Papa je odlučio da se mandat ograniči na pet godina uz mogućnost reizbora (kako je bilo u sustavu Kineske komunističke partije od kad je Deng Xiaoping reformirao sustav vlast sve dok to prije dvije godine nije srušio Xi Jinping proglasivši da više nema ograničenja).

Na kardinalu Sodanu je ostala mrlja vezana uz njegovu ulogu u svećeničkim skandalima vezanim uz spolno zlostavljanje maloljetnika. Sodana se također smatralo zaštitnikom homoseksualnog lobija u Katoličkoj crkvi.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 10:48