StoryEditor

Papa Franjo: "Siguran sam da je pandemija odgovor prirode"

Piše D  /  08.04.2020., 10:04h

On je u intervjuu koji su objavili magazinima "Tablet" i "CommonWealth" rekao da je pandemija pružila mogućnost da se uspori stopa proizvodnje i potrošnje, te da ljudi nauče kako da razmišljaju o svijetu prirode i da ga razumiju.

Nismo odgovorili na djelimične katastrofe. Tko sada priča o požarima u Australiji ili se sjeća da je prije 18 mjeseci čamac mogao preći Sjeverni pol jer su se svi glečeri istopili? Tko priča sada o poplavama? - istakao je papa Franjo. 

On je naglasio je da ne zna jesu li ovi slučajevi osveta prirode, ali da sigurno jesu njeno reagiranje.

Govoreći o svom osobnom zdravlju, poglavar Rimokatoličke crkve naveo je da se oporavlja od bronhitisa i da se sada u svojoj rezidenciji u Vatikanu još više moli tijekom vremena velike nesigurnosti. 

Papa Franjo otkrio je i da svakog dana odlazi na ispovijed, kako bi molio za oproštaj zbog onoga što je nazvao svojom sebičnošću.

Kada se radi o odgovoru na krizu u SAD, gdje je u Las Vegasu snimljena fotografija beskućnika koji su smješteni na parking u karantenu, papa je kritizirao takav potez, uz napomenu da su hoteli prazni i da bi u njih trebalo smjestiti beskućnike, koji ne mogu sebi da priušte hotelski smještaj.

- Sada je trenutak da obratimo pažnju na siromašne - naglasio je papa Franjo, uz napomenu da društvo često one kojima je pomoć potrebna tretira kao "spašene životinje".

Papa je upozorio da se ne dozvoli uspon populističkih političara, koji drže govore slične onima Adolfa Hitlera iz 1933. godine, kao ni drugih koji se usredotočuju samo na ekonomiju.

On je izrazio zabrinutost zbog licemjerja određenih političara koji govore o krizi i problemu gladi u svijetu, a u isto vrijeme proizvode oružje.  Za kraj, papa je poručio svima na koje utječu posebne mjere sprečavanja širenja virusa da pronađu kreativne načine za provođenje vremena kod kuće. 

- Čuvajte se za budućnost koja dolazi - poručio je papa Franjo.

Dnevnik.ba

13. travanj 2024 13:42