StoryEditor
stari kontinent umire

Papa Franjo: Oružje i kontracepcija donose najviše prihoda. Jedno uništava, drugo sprječava život. Kakvu budućnost imamo?

Piše fena  /  10.05.2024., 15:50h

Vlade moraju provoditi "ozbiljne i učinkovite" politike u korist demografske slike kako bi se uhvatile u koštac s problemima pada nataliteta i starenja stanovništva, rekao je u petak papa Franjo, pozivajući mlade da imaju povjerenja u budućnost.

Govoreći na konferenciji o rastućoj demografskoj krizi, papa Franjo je rekao da je broj rođenih prvi pokazatelj "nade naroda", a Europa se sve više pretvara u "stari i umorni" kontinent.

- Hitno su potrebne učinkovite politike, hrabri, konkretni i dugoročni izbori. Postoji potreba za većom predanošću svih vlada kako bi mlade generacije bile u poziciji da ostvare svoje legitimne snove - rekao je Papa, navodi Reuters.

Stopa plodnosti u Europi je već neko vrijeme oko 1,5 rođene djece po ženi u posljednjem desetljeću. To je iznad najniže razine zabilježene u istočnoj Aziji, ali daleko ispod 2,1 potrebnog za održavanje razine stanovništva.

- Postoji činjenica koju mi je rekao jedan demografski stručnjak. Trenutne investicije koje donose najviše prihoda su tvornice oružja i kontracepcija. Jedno uništava život, drugo sprječava život. Kakvu budućnost imamo? To je ružno - rekao je.

U Italiji je stopa nataliteta pala na rekordno nisku razinu u 2023., što je 15. uzastopni godišnji pad, objavio je u ožujku nacionalni statistički institut ISTAT. Dosadašnje vlade do sada nisu uspjele preokrenuti trend, usprkos obećanjima.

Dnevnik.ba

16. lipanj 2024 19:04