Article_Top_970x250

Papa Franjo okrivio "damu zvanu Covid" jer ga drži podalje od vjernika te odbija nositi masku

koronavirus u svijetu

Papa Franjo okrivio "damu zvanu Covid" jer ga drži podalje od vjernika te odbija nositi masku

lis 28, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: EPA

Papa Franjo okrivio je "damu zvanu Covid" što ga je prisilila da se ponovno drži podalje od vjernika tijekom opće audijencije koja je bila daleko manje posjećena usred novog širenja virusa u Italiji.

Franjo se danas ponovo pojavio bez maske, pa čak i kada je na kraju svoje audijencije pozdravljao nekoliko svećenika koji također nisu nosili maske. Oni su pak bili pod maskama među publikom tijekom jednosate audijencije, ali su ih skinuli kada su se postrojili prilikom rukovanja s papom.

Vatikanski dužnosnik Augusto Zampini, koji je ključni član papine komisije za odgovor na COVID-19, priznao je jučer da bi Sveti Otac u 83. godini i uklonjenim dijelom pluća nakon bolesti u mladosti, bio pod velikim rizikom za komplikacije kada bi se zarazio koronavirusom.

Zampini je rekao kako se nada da će Franjo staviti masku barem prilikom pozdravljanja ljudi tijekom audijencije, što se nije dogodilo.

Podsjetimo da je papa Franjo samo dva puta viđen kako nosi masku u javnosti tijekom pandemije, jednom u rujnu i jednom prošlog tjedna tijekom dvosatne molitve u centru Rima.

Iz Vatikana se pak nisu oglasili zašto službenici protokola dozvoljavaju ovakvo ponašanje, odnosno nepoštivanje osnovnih epidemioloških mjera. Službenici koji su nedavno imali privatne sastanke s papom također su se požalili da nitko nije nosio masku tijekom ovih susreta.

Inače, vatikanski propisi nalažu nošenje maske u zatvorenom prostoru, ali i na otvorenom kada nije moguiće osigurati socijalnu distancu.

Dnevnik.ba