StoryEditor
izrazio sućut

Papa Franjo odao počast novinarima ubijenima u Ukrajini: ‘Molim da Gospodin nagradi njihov rad‘

Piše hina  /  04.04.2022., 07:59h
Ponovio je kako je spreman otputovati u ukrajinski glavni grad Kijev, ali je dodao da tek treba odlučiti hoće li to biti izvedivo.

Papa Franjo odao je u nedjelju počast novinarima ubijenima tijekom rata u Ukrajini rekavši kako se nada da će ih Bog nagraditi za služenje općem dobru na kojoj god strani bili.

Obraćajući se novinarima u zrakoplovu kojim se vraćao s Malte, Franjo je također ponovio da je spreman otputovati u ukrajinski glavni grad Kijev, ali je dodao da tek treba odlučiti hoće li to biti izvedivo.

"Želio bih izraziti sućut vašim poginulim kolegama, s koje god strane bili", rekao je.

"Vaš je posao posao za opće dobro. Oni su pali u službi općeg dobra. Ne zaboravimo da su bili hrabri. Molim se za njih, molim da Gospodin nagradi njihov rad."

Najmanje šest novinara poginulo je otkad su ruske snage napale Ukrajinu krajem veljače.

Franjo je rekao da također dobiva informacije o Ukrajini u telefonskim kontaktima svakih nekoliko dana s argentinskom novinarkom iz Rima Elisabettom Piqué, osobnom prijateljicom koja je pratila rat od početka.

Na putu za Maltu u subotu Franjo je rekao da je putovanje u Kijev "na stolu".

"Spreman sam učiniti sve što se može učiniti. Sveta Stolica sve čini s diplomatske strane. Iz razloga razboritosti i povjerljivosti, ne možemo sve javno objaviti", rekao je u zrakoplovu.

"Ne znam može li se to (putovanje u Ukrajinu) ostvariti, je li zgodno napraviti i bi li to bilo za dobro... sve je u zraku", rekao je.

Rekao je da je dvaput razgovarao s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijem od početka rata, ali je naznačio da je posljednji put s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom razgovarao početkom godine.

U govoru u subotu, Franjo je implicitno kritizirao Putina zbog invazije, rekavši da "moćnik" potiče sukob za nacionalističke interese.

Franjo je oštro osudio ono što je nazvao "neopravdanom agresijom" i osudio "zvjerstva", ali se samo u molitvama izravno osvrnuo na Rusiju, kao na primjer tijekom posebnog globalnog događaja za mir 25. ožujka.

Rekao je kako bi se ove godine želio sastati s patrijarhom Ruske pravoslavne crkve Kirilom, čija je podrška ratu podijelila svjetsku pravoslavnu zajednicu.

Tijekom putovanja na Maltu 85-godišnji papa patio je od pojačane boli u koljenu zbog upaljenog ligamenta koji ga je prisilio na korištenje liftova za ukrcavanje i iskrcavanje iz zrakoplova. Također je morao sjediti za vrijeme mise u nedjelju.

“Moje zdravlje je malo hirovito”, rekao je odgovarajući na pitanje. "Ovaj problem s koljenom, s kretanjem, hodanjem. Ali ide na bolje. Dva tjedna nisam mogao ništa. Ide sporo, ali u ovim godinama ne znamo kako će meč završiti. Nadam se da će proći dobro".

Franjo je stajao oko 20 minuta razgovarajući s novinarima dok je bio u avionu i nije se činilo da se osjeća nelagodno.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 15:38