StoryEditor
problemi u vatikanu

Papa Franjo naredio bivšem pomoćniku pape Benedikta da napusti Vatikan

Piše hina  /  15.06.2023., 16:41h

Papa Franjo naredio je nadbiskupu Georgu Gaensweinu, privatnom tajniku i dugogodišnjem pomoćniku pokojnog pape Benedikta, da se vrati u rodnu Njemačku do kraja mjeseca bez nove zadaće, objavio je u četvrtak Vatikan.

Vatikan je time okončao nagađanja o tome kakvu će ulogu u Crkvi imati Gaenswein, koji je bio moćna osoba u Vatikanu više od desetljeća dok ga papa Franjo nije marginalizirao nakon osobnog sukoba.

Gaenswein ima 66 godina i jako je neobično da netko tako relativno mlad i visoko rangiran ne dobije neku zadaću, kao da je otjeran.

U priopćenju se navodi da je Gaensweinu rečeno da se vrati u svoju biskupiju u Freiburgu.

Gotovo svi papinski tajnici do sada su ili bili postavljeni za čelnike biskupija, imenovani kardinalima ili su dobili neku drugu visoku dužnost. Gaensweinu treba još devet godina do mirovine u koju biskupi odlaze sa 75 godina.

Gaenswein je bio osobni tajnik kardinala Josepha Ratzingera od 2003. i ostao je uz njega gotovo 20 godina, od čega gotovo deset nakon što je podnio ostavku na dužnost Pape.

Gaenswein i Franjo sukobili su se 2020. kada je Gaenswein bio u središtu neugodne epizode u vezi uloge bivšeg pape Benedikta u knjizi o svećeničkom celibatu, što su mnogi smatrali napadom na Franjin autoritet.

Dnevnik.ba

22. srpanj 2024 01:18