StoryEditor

Papa Franjo na Madagaskaru govorio o jazu između bogatih i siromašnih

Piše D  /  08.09.2019., 11:09h

Papa je držao homiliju na velikoj ledini u predgrađu glavnoga grada Antananariva od kojih su mnogi noć proveli na otvorenome na neobično hladnom vremenu za ovo doba godine.

Papa Franjo govorio je o jazu na kontinentu između onih koji imaju i onih koji nemaju. Već je posjetio Mozambik, a sutra će ići na Mauricijus.

Franjo je osudio kulturu u kojoj cvjetaju klanovi, koja omogućuje probitak samo onima koji su povezani a mnoge druge ostavlja trajno isključenima, ili u najboljem slučaju marginaliziranima bez mogućnosti da im se poprave životi.

"Kad klan postane presudni kriterij za ono što smatramo dobrim i lošim, na kraju opravdavamo i čak ‘posvećujemo‘ prakse koje vode kulturi klanova, privilegija i isključenosti: favoriziranju, protežiranju i - kao posljedica - korupciji", rekao je Papa u homiliji.

Vatikan je prenio da su lokalni organizatori rekli da se okupilo oko milijun ljudi.

Madagaskar je četvrti po veličini otok u svijetu i jedna od njegovih najsiromašnijih zemalja.

Svjetski program za hranu UN-a procijenio je da više od 90 posto od ukupno 26 milijuna stanovnika na Madagaskaru živi s manje od 2 dolara na dan, a kronična izgladnjelost djece široko je rasprostranjena.

Korupcija je sveprisutna među političkom i poslovnom klasom u zemlji, prema organizacijama poput Transparency International, koja je Madagaskar svrstala u 25 posto najkorumpiranijih zemalja svijeta.

"Kad se osvrnemo oko sebe, vidimo kako mnogo muškaraca i žena, mladih ljudi i djece pati i kako im nedostaje najosnovnije", rekao je papa Franjo. 

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 17:11