StoryEditor
katolički poglavar

Papa Franjo: "Moram usporiti. Nema ništa loše u tome da promijenite papu"

Piše desk  /  30.07.2022., 17:28h

Papa Franjo danas je priznatjeno hodočašće u Kanadi "bio mali test" koji je pokazao kako treba usporiti i jednog dana se možda povuče.

Obraćajući se novinarima dok je putovao kući iz sjevernog Nunavuta, 85-godišnji Papa Franjo je naglasio da nije razmišljao o ostavci, ali je rekao kako su "vrata otvorena" i kako nema ništa loše u tome da papa odstupi.

"Nije čudno. Nije katastrofa. Možete promijeniti papu", rekao je dok je sjedio u invalidskim kolicima u avionu tokom 45-minutne pres konferencije.

Papa je rekao da, iako do sada nije razmišljao o ostavci, shvaća da mora barem usporiti.

"Mislim da u mojim godinama i s ovim ograničenjima, moram štedjeti svoju energiju kako bih mogao služiti crkvi, ili u suprotnom, razmišljati o mogućnosti povlačenja", rekao je.

Ranije ove godine Papa Franjo je istegnuo ligamente desnog koljena, a nastavak laserske i magnetne terapije primorao ga je da otkaže putovanje u Afriku koje je bilo zakazano za prvi tjedan srpnja.

Putovanje u Kanadu je bilo teško i papa je u nekoliko trenutaka očigledno bio u bolovima.

Na kraju svoje šestodnevne turneje, izgledao je dobro raspoložen i energičan, uprkos dugom danu putujući na rub Arktika u petak kako bi se ponovno izvinio domorodačkim narodima za nepravde koje su pretrpjeli u kanadskim školama koje vode crkve.

"Pokušat ću i dalje ići na putovanja i biti blizu ljudi jer mislim da je to način služenja, biti blizu. Više od toga, ne mogu reći", kazao je Papa Franjo.

Papa je prošlog tjedna uputio povijesno izvinjenje zbog suradnje Katoličke crkve u Kanadi s "katastrofalnom" politikom internata za domorodačko stanovništvo koja je pokušala izvršiti asimilaciju stanovništva u "kršćansko društvo".

Dnevnik.ba

21. travanj 2024 11:01