StoryEditor

Papa Franjo: Hitno treba prijeći na drugačiji gospodarski model

Piše D  /  21.11.2020., 09:11h

U video poruci sudionicima tog susreta papa Franjo je u subotu poslijepodne poručio: "Znate da je hitno potreban drugačiji gospodarski kontekst, hitno je odgovorno prihvatiti činjenicu da je sadašnji svjetski sustav neodrživ s raznih stajališta, i da pogađa našu sestru Zemlju, tako teško izrabljenu, kao i siromašne i marginalizirane". 

"Ozbiljnost sadašnje situacije, koju dodatno otežava pandemija Covida-19, zahtijeva odgovornu svijest svih društvenih sudionika, svih nas", objasnio je. "Kada prođe sanitarna kriza koju sada proživljavamo, najgora reakcija bi bila pasti u još grozničaviji konzumerizam." 

U sedam i pol godina pontifikata, argentinski Papa nije prestao kritizirati cinični svijet gospodarstva, ravnodušan na socijalne nejednakosti i na smanjenje prirodnih resursa planeta. 

Početkom listopada objavio je encikliku "Svi smo braća" u kojoj ponovo napada neoliberalnu dogmu, koju je nazvao "bijednom misli" i "financijskom špekulacijom" koja se temelji na "brzoj dobiti". 

Trodnevnu videokonferenciju na inicijativu Pape nazvanu "Franjina ekonomija" pratilo je oko 2000 mladih poduzetnika i studenata iz četrdesetak zemalja koji žele promijeniti sadašnje gospodarske modele i izgraditi pravedniju budućnost, prenosi Hina.

Dnevnik.ba

12. travanj 2024 05:21