Article_Top_970x250

Papa Franjo doputovao u Skoplje

službeni posjet sjevernoj makedoiji

Papa Franjo doputovao u Skoplje

svibnja 07, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: AA

Poglavar Katoličke crkve papa Franjo doputovao je jutros u prvi službeni posjet Sjevernoj Makedoniji u okviru kojeg će se sastati sa političkim rukovodstvom te zemlje i održati molitvu u središtu Skoplja.

Papa Franjo je u jutarnjim satima doputovati na Međunarodni aerodrom "Skoplje", gdje mu je organiziran svečani doček uz prisustvo počasne garde Vojske Republike Sjeverne Makedonije.

Papu je na skopskom aerodromu dočekao predsjednik Sjeverne Makedonije Gjorge Ivanov i premijer Zoran Zaev. 

Nakon ove ceremonije, najavljeno je obraćanje pape Franje državnim organima, civilnom društvu i diplomatskom koru.

Tijekom posjeta Skoplju, papa će se sastati s vjerskim vođama i rođacima Majke Tereze u Spomen-kući Majke Tereze u središtu Skoplja, kao i sa ranjivom grupom građana.

Na središjem gradskom trgu "Makedonija" u Skoplju, papa će održati svetu misu kojoj će, kako je najavljeno, prisustvovati nekoliko tisuća građana Sjeverne Makedonije.

Papa će potom posjetiti Katoličku crkvu u Skoplju, gde će imati ekumenski i međureligijski susret s mladima. Katolička crkva je objavila da će se papa sastati sa svećenicima i njihovim obiteljima.

Nakon posjeta Katoličkoj crkvi, papa službeno završava posjet Sjevernoj Makedoniji, a sa skopskog aerodroma bit će ispraćen u prisustvu vojne počasne straže. 

Tijekom posjeta pape Franje, u Skoplju su preduzete su posebne mjere sigurnosti. Ministarstvo unutarjih poslova Sjeverne Makedonije najavilo je da će u Skoplju na snazi biti poseban režim prometa. Iz Vlade Sjeverne Makedonije je priopćeno da će 7. svibnja javni gradski promet, željeznički promet i parking u Skoplju biti besplatni.

Uoči dolaska pape Franje u Sjevernu Makedoniju, državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova ove zemlje Viktor Dimovski izjavio da će Sjeverna Makedonija i njeni građani prvi put u svojoj povijesti biti domaćini posjeta pape i visoke delegacije iz Vatikana.

Devnik.ba