StoryEditor
Vatikan

Papa Franjo će po prvi put ženama dati pravo glasa pri imenovanju biskupa

Piše Hina  /  06.07.2022., 14:33h

Papa Franjo je rekao da želi ženama dati više položaja na najvišim razinama u Svetoj Stolici i otkrio da će prvi put imenovati žene u dosad isključivo muški vatikanski odbor koji mu pomaže pri odabiru biskupa u svijetu.

Uloga žena u vatikanskoj hijerarhiji bila je jedna od mnogih crkvenih i međunarodnih tema o kojima je 85-godišnji Papa razgovarao u ekskluzivnom intervjuu za Reuters održanom 2. srpnja u njegovoj vatikanskoj rezidenciji

Novi ustav za središnju upravu Svete Stolice koji je prošli mjesec stupio na snagu dopušta svakom krštenom katoliku, uključujući muškarce i žene laike, da vode većinu vatikanskih odjela.

"Otvoren sam prema tome da (ženama) dam priliku", rekao je u dijelu 90-minutnog intervju u kojemu je govorio o novom ustavu središnje uprave, poznate kao Rimska kurija.

Spomenuo je da je prošle godine prvi put imenovao ženu na drugu poziciju u vodstvu Vatikana, čime je sestra Raffaella Petrini postala najviše rangirana žena u najmanjoj državi na svijetu.

"Dvije žene bit će imenovane prvi put u odbor koji odabire biskupe za Kongregaciju za biskupe", rekao je.

Korak, koji nije službeno objavljen, iznimno je važan jer će žene imati pravo glasa pri imenovanju biskupa u svijetu, koji su muškarci.

"Na ovaj način stvari se malo otvaraju", rekao je.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 17:28