StoryEditor

Papa Franjo: "Čast mi je što me Amerikanci napadaju"

Piše D  /  04.09.2019., 10:09h

"Čast mi je što me Amerikanci napadaju", rekao je u srijedu papa Franjo u zrakoplovu kojim je putovao u Mozambik, primajući na dar knjigu novinara o oštrim kritikama ultrakonzervativnih katoličkih krugova pod nazivom "Kako Amerika želi promijeniti Papu".

Papa rođen u Argentini uvijek pojedinačno pozdravi novinare koji putuju s njim. "Ovo je bomba", rekao je Papa osmjehnuvši se kada mu je novinar francuskog lista La Croix Nicolas Seneze uručio knjigu koja je tog dana izašla.

Novi glasnogovornik Svete Stolice Matteo Bruni pokušao je umanjiti važnost Papine izjave: "U nekom smislu, Papa je htio reći da mu kritike uvijek služe na čast, napose ako dolaze od stručnjaka i iz velike zemlje, što je ovdje slučaj."

"Pod paljbom napada američkih ultrakonzervativaca Papa svojim izjavama ne kani mijenjati svoja temeljna stajališta", komentirao je autor knjige, odgovarajući na upit France Pressea.

Nicolas Seneze u svojoj knjizi koja je bila u središtu pozornosti u zrakoplovu punom američkih novinara tijekom leta u Afriku, kaže da je "ispričao događaje iz prošle godine koja je bila iznimno teška za Papu i tijekom koje ga je dio ultrakonzervativnih američkih katolika pokušao prisiliti na ostavku".

Na putu u Irsku prije godinu dana, talijanski nadbiskup Carlo Maria Vigano je napunio novinske stupce pozivajući Svetog Oca da dade ostavku, u tekstu koji su objavili američki konzervativni mediji.

Mons Vigano je optužio papu Franju da je dugo šutke prelazio preko ponašanja bivšeg američkog kardinala Theodorea McCarricka koji je netom bio optužen za napastovanje sjemeništaraca.

Prelat koji je u veljači razriješen svećeničke službe dugo je bio odgovoran za prikupljanje novca u Sjedinjenim Državama za Svetu Stolicu.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 20:48