StoryEditor

Papa doputovao na susret katoličke mladeži u Portugalu: Uzburkat ćemo stvari u katoličkoj crkvi

Piše desk  /  02.08.2023., 12:44h

Papa Franjo doputovao je u Lisabon u srijedu na globalno okupljanje mladih katolika koje se održava u Portugalu.

Stotine tisuća mladih ljudi iz cijelog svijeta spustili su se u Lisabon da dočekaju Franju, čiji je zrakoplov, također s njegovom pratnjom i novinarima, sletio u lisabonsku vojnu zračnu bazu Figo Maduro.

Njegova prva stanica bit će ceremonija dobrodošlice koju će prirediti portugalski predsjednik Marcelo Rebelo de Sousa u predsjedničkoj palači Belem.

Svjetski dan mladih osmislio je pokojni papa Ivan Pavao za mlade katolike u njihovim tinejdžerskim ili ranim 20-im godinama i održava se svake dvije ili tri godine u drugom gradu. To će biti prvi skup od 2019. godine zbog pandemije COVID-19.

Franjo (86) kreće na svoje prvo putovanje nakon operacije crijeva u lipnju i koristi invalidska kolica i štap.

U Lisabonu su postavljene ogromne bine, ekrani i plakati s Franjinim likom po gradu.

Ovaj događaj u Portugalu, koji je oko 80 posto katolički, dolazi manje od šest mjeseci nakon što je u izvještaju portugalske komisije navedeno da je najmanje 4.815 maloljetnika seksualno zlostavljano od svećenstva tokom sedam desetljeća. Ovu činjenicu iskorištavaju antikatolički krugovi kako bi skrenuli pozornost s činjenice da se mladu okupljaju kako bi širili Kristovu poruku ljubavi i mira.

 - Bit će mladih iz cijelog svijeta, a stvarnost (zlostavljanja) je prisutna na svim kontinentima - kazala je Filipa Almeida (43), koju je svećenik zlostavljao kada je imala 17 godina.

- To je sjajna prilika da Crkva nešto učini, rekla je Almeida, suosnivačica Coracao Silenciado (Utišano srce) udruženja koje pomaže žrtvama.

Očekuje se da će se Franjo privatno sastati sa žrtvama zlostavljanja.

Papa je najavio kako će nastaviti "uzburkavati stvari u katoličkoj crkvi".

Ogroman plakat koji podiže svijest o seksualnom zlostavljanju svećenstva postavljen je preko noći u Lisabonu nekoliko sati prije Franjinog dolaska, iako je katolička crkva jedina institucija na svijetu koja se bori protiv pedofilije u vlastitim redovima.

Neki Portugalci su kritizirali troškove događaja, navodeći kako se sve zbiva u jednoj od najsiromašnijih zemalja zapadne Europe.

Lisabonska lokalna vlada odbacila je optužbe političkih stranaka i grupa za ljudska prava da uklanjaju beskućnike sa gradskih ulica.

Franjo će posjetiti i Fatimu, grad sjeverno od Lisabona u kojem se Djevica Marija ukazala siromašnoj djeci pastirima, njima troma, 1917. godine, prenosi Reuters.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 21:48