Article_Top_970x250

PANIKA ZBOG VIRUSA Mnogi radnici s Pelješkog mosta su na odmoru u Kini, oglasila se i tvrtka koja ga gradi

širenje zaraze

PANIKA ZBOG VIRUSA Mnogi radnici s Pelješkog mosta su na odmoru u Kini, oglasila se i tvrtka koja ga gradi

sij 22, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva/Ilustracija

Broj zaraženih novim tipom korona virusa (2019-nCoV) u središnjoj Kini popeo se na 440, a devet ljudi je umrlo, objavili su u srijedu državni kineski mediji. Novi virus otkriven je u gradu Wuhanu u središtu zemlje početkom prosinca prošle godine.

Strah od epidemije se širi jer će milijuni Kineza ovog tjedna putovati svojim kućama na subotnju proslavu Nove godine.

Slučajevi zaraze ovim virusom identificirani su i izvan Kine, u Tajvanu, Filipinima, Tajlandu, Japanu, Južnoj Koreji, a u utorak je potvrđen i prvi slučaj u SAD-u. Virus se širi velikom brzinom pa je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) sazvala krizni sastanak na kojem će biti raspravljeno radi li se o globalnoj zdravstvenoj krizi.

Novi virus spada u istu skupinu korona virusa koji uzrokuju teški akutni respiratorni sindrom (SARS). U globalnoj epidemiji te bolesti 2002. i 2003. godine umrlo je gotovo 800 ljudi.

Od širenja virusa strahuje se i u Europi, pa tako i u Hrvatskoj.

Novinari Dubrovačkog vjesnika pitali su Marija Tevšića, glasnogovornika ogranka kineske tvrtke China Road and Bridge Corporation (CRBC), koja gradi Pelješki most, boje li se ondje ‘kineske’ upale pluća.

Tevšić je rekao da radnici na mostu dolaze iz svih pokrajina Kine, a da su sada mnogi na godišnjem odmoru baš zbog proslave Nove godine. Nada se, kako kaže, da se o njihovu zdravlju brine i provjerava ga država u kojoj rade.

Dnevnik.ba