StoryEditor

Panika u Srbiji: ´Svima nam je stavio metu na čelo´

Piše D  /  17.03.2019., 09:03h

Terorist koji je u napadima na džamije u novozelandskom Christchurchu ubio najmanje 49 ljudi, 28-godišnji Australac Brenton Tarrant, bio je, čini se, opčinjen Balkanom. Tarrant je obilazio Srbiju, BiH, Crnu Goru, Bugarsku, Rumunjsku.

Obavještajne službe tih zemalja istražuju kontakte koje je Tarrant možda uspostavio tijekom posjeta jugoistoku Europe. Prema tvrdnjama bugarskih obavještajaca, Australac je posjetio Bugarsku između 9. i 15. studenoga 2016., doletjevši iz Dubaija. Tijekom svog posjeta obišao je nekoliko gradova, a zatim 15. studenoga otputovao u Bukurešt u kojem je unajmio automobil i odvezao se do Mađarske.

Opčinjen Balkanom

Terorist je objavio videosnimku napada u kojem se mogu čuti srpske nacionalističke pjesme iz devedesetih godina. Na svojim je puškama imao ispisana imena povijesnih ličnosti i mjesta iz Bugarske, Srbije i Crne Gore. Uvidom u društvene mreže i pregledom videozapisa koje je snimao može se zaključiti da je simpatizer četnika i u kontaktu s članovima i simpatizerima četničkog pokreta, piše Večernji list.

U Srbiji je zavladala panika zbog dovođenja Srbije u vezu s masovnim ubojstvom na Novom Zelandu što bi moglo potaknuti odmazdu i “staviti Srbima metu na čelo”, upozoravaju analitičari u Beogradu. Srbijanski ministar unutarnjih poslova Nebojša Stefanović tvrdi da napadač iz Christchurcha nema nikakve veze sa Srbijom, ali da sve njezine sigurnosne službe vode računa o sigurnosti svih građana. Koliki strah od odmazde vlada među Srbima, potvrđuje i profesor beogradskog Fakulteta za sigurnost Zoran Dragišić koji je za Večernje novosti izjavio da teroristički napad na Novom Zelandu “stavlja Srbe i Srbiju u negativan kontekst”, zbog čega “postoji opasnost od terorističkih napada i na tlu Srbije i Republike Srpske”.

Bez kajanja i s osmijehom

U međuvremenu se “bijeli terorist” Tarrant pojavio na sudu i nije pokazao nimalo kajanja niti se izjasnio o krivici, gledajući novinare s osmijehom na licu. Vezan lisicama, bez obuće i u bijelom zatvorskom odijelu, Tarrant nije uopće govorio. Njegov odvjetnik po službenoj dužnosti nije podnio zahtjev za puštanje na slobodu uz jamčevinu.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 06:25