StoryEditor
Predsjednik PDP-a

Panika u RS nakon što je Njemačka obustavila projekte, Borenović: "Dovedeni smo do ozbiljne izolacije"

Piše desk  /  10.08.2023., 14:28h

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović komentirao je jučerašnju odluku Njemačke da obustavi financiranje nekoliko infrastrukturnih projekata u Republici Srpskoj vrijednih 200 milijuna KM, što je učinila nakon posljednjih antiustavnih odluka entitetskih vlasti.

Kako su priopćili iz PDP-a, Borenović je konstatirao da je ovo jedna od lančanih reakcija.

"Prvo smo nedavno iz Brisela dobili informaciju da od 600 milijuna KM bespovratnih sredstava namijenjenih Bosni i Hercegovini, niti jedna marka ne dolazi u RS. Sada i Njemačka trajno odustaje od financiranja četiri značajna projekta", napomenuo je.

Dodatno otežavajućim smatra to što je Njemačka jedan od najvećih vanjskotrgovinskih partnera.

"Njemačka sa Srbijom, Hrvatskom, Italijom i Slovenijom čini 65 posto ukupnog izvoza RS. To je jedna od pet država u koju RS najviše izvozi i s kojima ima najveći vanjskotrgovinski balans. Ta država službeno propćava da odustaje od četiri projekta u RS-u, što šalje jednu izuzetno lošu poruku", ocijenio je Borenović.

Prema njegovim riječima, jasno je da nema ni mudrosti, ni ozbiljnosti, ni odgovornosti u vladajućim strukturama koje su dovele do ozbiljne izolacije i svojevrsne ekonomske sankcije. Ukazao je da je RS jedini u regiji koji je pod, kako je rekao, tihim, ali ciljanim sankcijama.

"Druge zemlje imaju političke izazove, ali npr. u Srbiji očigledno postoji mnogo mudrosti, pameti i političkog balansa da ne dođu u ovakvu situaciju - da Europska unija i Njemačka tamo investiraju i da se ostvaruju značajniji ekonomski rezultati", naveo je.

Naglasio je da se RS zadužuje na skoro tjednom nivou, i to po, kako je istakao, nevjerovatnim kamatnim stopama od preko šest posto, da 46.000 radnika ne ostvaruje zdravstveno osiguranje, od čega najviše zdravstvenih radnika, što je apsurd nad apsurdima, da se deseci milijuna KM narodnog novca daje na namještene tendere koje pišu povlaštene firme.

"Sve to pokazuje koliko je stanje ozbiljno, koliko vlast SNSD-a i njihovih satelita vodi RS u neizvjesnost i koliko, ponavljam, nemaju ni mudrosti, ni ozbiljnosti, ni odgovornosti", dodaje.

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 03:06