Article_Top_970x250

Pandža: Krajnje je vrijeme da se nađe dugoročno rješenje za Aluminij

direktor aluminija

Pandža: Krajnje je vrijeme da se nađe dugoročno rješenje za Aluminij

lip 17, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Gubici koje gomilamo su preveliki i ako želimo biti odgovorni prema nama i društvu moramo reći da je ovo krajnji moment da se neke stvari zaustave, podvuče crta i pokuša naći neko dugoročno rješenje - istakao je Pandža.

Aluminij d.d. Mostar je dio svjetske industrije i kao takav vezan svjetskim tržištem i za ulaz i za izlaz, ali ono što nama najviše ne odgovara i s čime se ne možemo nositi je problem cijene električne energije i treba provjeriti mogućnost da li postoji opcija da se jednom zauvijek riješi pitanje cijene električne energije za Aluminij - izjavio je danas direktor ove komapnije Dražen Pandža.

Predstavnici Aluminija d.d. Mostar u Sarajevu su na sastanku s predstavnicima Vlade Federacije BiH razgovarali o statusu i budućem uređenju ove kompanije.

- Gubici koje gomilamo su preveliki i ako želimo biti odgovorni prema nama i društvu moramo reći da je ovo krajnji moment da se neke stvari zaustave, podvuče crta i pokuša naći neko dugoročno rješenje - istakao je Pandža.

U proteklom vremenu, kako je dodao, pokušali su naći strateškog partnera s obzirom da je i revizorski izvještaj sugerirao takvu mogućnost.

- Obratili smo se našim dugogodišnjim partnerima s kojima radimo, pitali smo da li bi bili zainteresirani da uđu u taj proces i načelno smo dobili pozitivan odgovor. Postoji jedan konzorcij na čelu s Glencorom, naš glavni, višegodišnji partner u zadnjih 20 godina gdje su iskazali spremnost i volju da uđu u proces privatizacije kao strateški partneri - dodao je Pandža.

Prošli četvrtak, kako je kazao, održali su radni sastanak Nadzornog odbora gdje su bili i predstavnici malih i velikih dioničara i prezentirali situaciju u društvu i konzorcij je prezentirao način kako bi oni vidjeli rješavanje problema, te ako bi garantirali dugoročnu opstojnost tvornice u Mostaru sa zadržavanjem radnih mjesta.

- Plan je da se u skorije vrijeme održi sastanak s predstavnicima Vlade, odnosno da konzorcij počne direktno razgovarati s predstavnicima vlade vezano za tehničke aspekte - kazao je Pandža.

Dnevnik.ba

Tagovi:

Article_Bottom_970x250