StoryEditor

Pandurević: 90 posto velikih tendera u BiH je unaprijed dogovoreno

Piše D  /  20.02.2018., 09:02h

Šef Kluba zastupnika SDS-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Aleksandra Pandurević ocijenila je kako je 90 posto velikih tendera u BiH unaprijed dogovoreno.

"To ne znači da institucije koje vrše javne nabavke krše zakone, već se sudionici na tenderu unaprijed dogovore, recimo velike auto-kuće", rekla je Pandurević u okviru rasprave o izvješćima Ureda za reviziju institucija BiH o reviziji 10 institucija BiH.

Prema njenim riječima, upitne su i odluke Ureda za žalbe koje rješavaju žalbe na javne nabavke.

Hanka Vajzović iz DF-a izdvojila je nalaze revizije kada je riječ o Ministarstvo sigurnosti BiH.

"Revizori su naveli da postoje slabosti u zapošljavanju po ugovoru o djelu, bilo bi zanimljivo da je to detaljnije navedeno, posebno u vrijeme moratorijima na zapošljavanje u institucijama BiH", dodala je Vajzovićeva.

Njen kolega iz kluba Damir Bećirović kao problematične također je označio javne nabavke, posebno službenih vozila.

On je zatražio da Ministarstvo financija BiH dostavi tabelarni pregled javnih nabavki službenih vozila u institucijama BiH u periodu od 2000. do 2018. godine sa navedenom visinom ugovora, te kućama koje su dobile tender, prenosi Srna.

Borislav Bojić iz SDS-a smatra da je Ured za reviziju institucija dobro uradila svoj posao i treba vidjeti jeli im potrebna pomoć kada je riječ o izmjenama zakona po kojima rade.

Za zastupnika NDP-a Momčila Novakovića tragično je da se očekuje pomoć Tužiteljstva BiH u rješavanju problema koje su evidentirali revizori, a zna se da su Tužiteljstvo i Visoki sudski i tužiteljski savjet BiH na spisku institucija sa revizorskim mišljenjem s rezervom.

"Nelogično je da očekujemo od Tužiteljstva da riješi ono što se i njima zamjera", istakao je Novaković.

On je podsjetio da se zamjerke revizije pojedinim institucijama ponavljaju iz godine u godinu i da parlament ništa nije uspio pomoći.

Zastupnik HDZ BiH i predsjedavajući Komisije za financije i budžet Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Predrag Kožul pozdravio je današnju raspravu o revidiranim institucijama, navodeći kako nikada šira rasprava o revizorskim izvješćima nije vođena.

On je izrazio nadu kako će ova rasprava, kao i preporuke revizora motivirati 10 institucija da budu bolje i da kvalitetnije rade.

Prema Kožulovim riječima, Komisija za financije i budžet je nakon razmatranja revizorskih izvješća za sve 74 institucije na nivou BiH utvrdila 10 zaključaka, od kojih se sedam odnosi na institucije čija se izvješća posebno razmatraju danas na sjednici Zastupničkog doma.

"Bilo bi dobro voditi računa da se neki od danas predloženih zaključaka preklapaju, a neki su u koliziji sa zaključcima Komisije, pa bi trebalo sve to pažljivo iščitati i razmotriti", zaključio je Kožul.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 00:01