StoryEditor

Palmer: Žurno implementirati izborne rezultate i mijenjati Izborni zakon

Piše D  /  04.12.2018., 03:12h

Potrebno je da Bosna i Hercegovina što prije implementira izborne rezultate, a u konačnici uradi i reformu Izbornog zakona, kazao je u intervjuu za novinske agencije u BiH zamjenik pomoćnika državnog tajnika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za jugoistočnu Europu Matthew Palmer .

Ovu reformu, jasno je podvukao Palmer, ne može nametnuti međunarodna zajednica. Ona mora biti predložena i implementirana od vlasti u BiH jer je reformama potreban legitimitet, ali za to će biti potreban kompromis, prenosi Fena.

- Tenzije su normalne u demokratskom društvu. Kroz njih, kroz pregovaranje i postizanje kompromisa legitimne politike se rađaju. SAD će pomoći u tome i podržavati reforme, ali mi nismo tu da diktiramo - dodao je Palmer.

Ocijenio je da građani svih zemalja zapadnog Balkana još žele članstvo u euroatlantskim institucijama te da iako je proces postizanja tog cilja težak i dugotrajan on nema alternativu, a na tom putu imat će i nesumnjivu i dosljednu podršku SAD.

Konkretno, dodao je, podržavat će članstvo za sve zemlje u Europskoj uniji te članstvo u Sjevernoatlantskom savezu (NATO) za sve zemlje koje su iskazale opredijeljenost za to, što isključuje Srbiju.

Kao pozitivan primjer izdvojio je sporazum postignut između Makedonije i Grčke za rješenje njihovog spora o imenu te Palmer smatra da nema razloga da Makedonija za oko 18 mjeseci ne postane punopravna 30. članica NATO saveza, nakon provedbe tog sporazuma.

Ovaj sporazum otvorit će vrata i za put Makedonije ka Europskoj uniji te je Palmer izrazio nadu da će što je prije moguće biti otvoreni pregovori, vjerojatno već u lipnju 2019. godine, a dodao je i da očekuje tada otvaranje pregovora s Albanijom o pristupanju.

Govoreći o odnosima Srbije i Kosova, napomenuo je da SAD snažno podržava proces koji EU vodi u rješenju tog pitanja, kazavši da žele vidjeti postizanje sporazuma između Beograda i Prištine o potpunoj normalizaciji odnosa, što bi otvorilo vrata za put ka EU i Srbiji i Kosovu.

- To bi doprinijelo sigurnosnoj situaciji na zapadnom Balkanu. Takvim sporazumom promovirali bi se stabilnost i mir u cijelom regiji - mišljenja je Palmer.

Ipak, kada je riječ o kosovskom nametanju stopostotnih carina za proizvode iz Srbije i BiH, Palmer je pozvao na ukidanje takve odluke kosovskih vlasti jer SAD smatra da to predstavlja prepreku u nastavku dijaloga.

Za odluku NATO-a da pozove BiH da podnese Godišnji nacionalni program bi bila dobrodošla odluka u smislu šireg regionalnog interesa kada je u pitanju sigurnost, zbog čega će SAD podržavati BiH u reformi obrane te u nastojanjima da ojača odnose s NATO-om.

Podsjetio je da Srbija nije protiv NATO-a, nego da naprotiv ima produktivne odnose s tim vojno-političkim savezom, koji su trenutno i bolji i jači od odnosa BiH i NATO-a s obzirom na činjenicu da je pred BiH još mnogo posla prije nego što nivo suradnje s NATO-om bude na nivou koji ima Srbija.

Osvrnuo se na usvajanje Rezolucije o Srbiji u Europskom parlamentu u kojoj se traži od Srbije da prizna genocid u Srebrenici, napomenuvši da su činjenice o genocidu u tom bh. gradu nesporne i priznate od svih relevantnih međunarodnih tijela.

Stoga je nužno, kaže Palmer, da se Srbija suoči s prošlošću kako bi išla dalje, ali i zbog poštovanja prema žrtvama tog stravičnog zločina, zbog čega je pozvao i ohrabrio sve u regiji da prihvate tu realnost.

Kada je u pitanju ruski utjecaj na zemlje zapadnog Balkana, Palmer smatra da Rusija nije ta koja treba određivati bilo kojoj zemlji kako će asocirati s euroatlantskim institucijama.

Namjeru Rusije da potkopa težnje svake od zemalja nazvao je destabilizirajućom, ocjenjujući da to nanosi štetu regionalnom miru i stabilnosti.

- SAD ne nameće zemljama zapadnog Balkana što trebaju činiti, ali naša vizija Balkana mnogo je kompaktnija onome što su te zemlje izabrale za sebe. Ambicije zemalja za članstvo u EU i NATO-u je moćan pokretač promjene - pojasnio je Palmer.

Ovakav odnos SAD prema zemljama zapadnog Balkana neće se mijenjati jer je to konstantna politika ove zemlje koju veleposlanici provode u određenim zemljama bez obzira na promjenu administracije.

Kako je zaključio u intervjuu za novinske agencije u BiH zamjenik pomoćnika državnog tajnika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za jugoistočnu Europu Matthew Palmer, sve navedeno zapravo su dokazi podrške miru i stabilnosti u zemljama zapadnog Balkana, uključujući i BiH.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 23:30