StoryEditor

Palmer: Želimo da BiH nastavi proces reformi

Piše D  /  19.09.2019., 08:09h

On je naveo kako se SAD nadaju da bi Srbija na ukidanje carina odgovorila svojim inicijativama, koje bi obuhvatile i potencijalnu suspenziju kampanje za povlačenje priznanja Kosova, a da bi na tim osnovama, dvije strane mogle da se vrate za pregovarački stol u pozitivnoj atmosferi, okrenuti postizanju sporazuma i drugim stvarima

- Prva stvar je da sačekamo izbore na Kosovu koji su zakazani za 6. listopad, poslije čega slijedi proces formiranja vlade - rekao je Palmer za Glas Amerike, nakon povratka iz posjete regiji, tokom koje se sastao s predstavnicima Beograda i Prištine.

Specijalni predstavnik američkog državnog sekretara za zapadni Balkan rekao je i kako će Amerika jasno staviti do znanja da su očekivanja SAD da sljedeća Vlada Kosova bude vlada koja je za dijalog.

- Vlada koja je spremna da suspendira carine, koje su prepreka nastavku procesa dijaloga, vlada koja je spremna da sastavi pregovarački tim sa snažnim ovlaštenjima i spremna da se angažira za pregovaračkim stolom sa Srbijom, s ozbiljnošću u namjeri da postigne sporazum o normalizaciji odnosa. Sjedinjene Države će biti s njima u svakoj fazi procesa, ali Kosovo mora da preuzme kontrolu nad svojim sudbinom - poručio je Palmer. 

Državni sekretar Mike Pompeo imenovao je Palmera za svog specijalnog predstavnika za Balkan krajem prošlog mjeseca, a on sam smatra da je to nešto što jasno pokazuje posvećenost SAD toj regiji.

- Ja na svoju ulogu gledam tako da sam u poziciji da pomognem državama zapadnog Balkana da ispune svoje europske i euroatlantske aspiracije. Nadamo se da će to početi sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, koje treba da dobiju priliku da otvore pristupne pregovore s Europskom unijom. Onda bismo voljeli da vidimo da se Srbija i Kosovo vrate za pregovarački stol i postignu sporazum o normalizaciji odnosa, a naravno, želimo da vidimo da Bosna i Hercegovina nastavi proces reformi i krene dalje na svom putu ka euroatlantskim integracijama - istaknuo je Palmer, prenosi Avaz.

Dnevnik.ba

14. travanj 2024 10:41