StoryEditor

Palmer: Zabrinuti smo zbog ruskih namjera prema zapadnom Balkanu

Piše D  /  11.02.2020., 08:02h

Francuska i Nizozemska zaustavile su otvaranje pregovora o članstvu s ovim dvjema zemljama prošle godine, što je izazvalo razočaranje i zabrinutost na zapadnom Balkanu u kojem utjecaj šire Rusija i Kina, navodi RSE.

"Neposredno pitanje dnevnog reda, pitanje s kojim će se Europsko vijeće suočiti na sastanku u ožujku, je hoće li otvoriti pristupne pregovore sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom", rekao je Palmer.

On je istaknuo kako se Sjedinjene Američke Države nadaju da će odgovor na to pitanje biti pozitivan.

"Smatramo da su obje zemlje, po zasluzi, kvalifikicirane. Smatramo da je to važan signal koji treba poslati regiji. Neophodno je da i Sjeverna Makedonija i Albanija imaju jasan europski put i ezropsku perspektivu", istakao je Palmer.

Palmer je na poziciju specijalnog predstavnika za zapadni Balkan postavljen u kolovozu 2019. godine.

Izrazio je zabrinutost zbog ruskog utjecaja u regiji i onoga što je nazvao pokušajima potkopavanja međunarodne podrške za makedonsko-grčki sporazum kojim je okončan 27-godišnji spor između dvije susjedne zemlje.

"Zabrinuti smo zbog ruskih namjera prema zapadnom Balkanu", kazao je Palmer i dodao: "Također bih ukazao na ruske napore ka obezvređivanju podrške sporazumu između Skoplja i Atene kao još jedan primjer zloćudne aktivnosti ruske države".

Dodao je da Rusija "preferira ranjiv zapadni Balkan, koji je podijeljen, sumnjičav, s elementima kaosa" jer je to, kako ističe, "područje gdje Rusi mogu stvoriti tenzije kako bi iskoristili situaciju i napravili razdor između zapadnog Balkana i međunarodne zajednice".

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 22:00