Article_Top_970x250

Palmer održao sastanak s članovima Predsjedništva BiH, ovo su četiri teme o kojima su pričali

evo što traže

Palmer održao sastanak s članovima Predsjedništva BiH, ovo su četiri teme o kojima su pričali

ruj 09, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: FENA

''Traži se ono što smo već prihvatili kao obavezu u planu reformi koje je dostavio NATO savez, modernizacija oružanih snaga BiH'', naveo je.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Šefik Džaferović ocijenio je današnji susret članova Predsjedništva sa specijalnim izaslanikom američkog State Departmenta za Balkan i zamjenikom pomoćnika državnog tajnika SAD Matthewom Palmerom kao "jedan koristan sastanak s našim prijateljima, sa strateškim partnerom".

''Dobili smo ponovo podršku i apel da budemo svi u Bosni i Hercegovini posvećeniji na reformskom putu, da budemo okrenuti prema budućnosti kako bi se ova država što prije izgradila kao efikasna, funkcionalna, stabilna, sigurna država, ekonomski prosperitetna, da građani ove zemlje svoju budućnost, posebno mladi ljudi, traže ovdje u BiH, a ne van BiH'', rekao je Džaferović novinarima.

Jedno od specifičnih pitanja bilo je obilježavanje 25. godišnjice Daytonskog mirovnog sporazuma. Džaferović je najavio da će sva tri člana Predsjedništva biti posvećena tom procesu i zajedno će osmisliti da se obilježi ova godišnjicu i da projicira budućnost BiH, "upravo na ovom tragu kako sam ja govorio mirne, stabilne, prosperitetne, uređene, ekonomski razvijene zemlje".

Drugo pitanje koje je razmatrano jeste borba protiv trgovine ljudima. BiH je u opasnosti, upozorio je Džaferović, da se pomjeri nagore na toj ljestvici.

''Tražit ćemo da BiH uradi sve u borbi protiv trgovine ljudima, što treba da uradi i radi sebe i radi pozicije na toj ljestvici, kako ne bi izgubila pomoć'', kazao je.

Treća stvar koja je spomenuta je pitanje sudjelovanje BiH u vojnim vježbama s njezinim saveznicima, sa NATO savezom, sa EUFOROM.

''Traži se ono što smo već prihvatili kao obavezu u planu reformi koje je dostavio NATO savez, modernizacija oružanih snaga BiH'', naveo je.

Četvrta stvar koja je spomenuta i koja je jako bitna je pitanje odnosa procesa dijaloga između Srbije i Kosova, odnosno Beograda  i Prištine, i odnosa prema drugim državama u regiji.

''Jasno je kazano da taj poroces nema nikakve veze ni s jednom državom u regiji i da se on tiče samo Beograda i Prištine, to je nešto što smo mi od ranije znali i što sam ja sve vrijeme govorio, a danas smo to čuli od predstavnika američke administracije na ovom sastanku'', kazao je Džaferović, prenosi FENA.

Dnevnik.ba