StoryEditor
nametanje

Palmer o Inzkovim amandmanima: Zabrane nisu dobrodošle u demokratskim društvima, u SAD-u Ustav jamči slobodu govora

Piše desk  /  02.12.2021., 11:55h
Zastupnik Komšićevog DF-a Zlatan Begić izjavio je sinoć za Hayat televiziju kako im je američki diplomat Matthew Palmer kazao da zabrane kakve je nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Inzko kroz amandmane na Kazneni zakon BiH (o negiranju genocida, ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti, op.a.) nisu dobrodošle u demokratskim društvima. Prenio je Palmerove riječi kako u njegovoj zemlji, SAD-u, Ustav jamči slobodu govora, piše Hrvatski Medijski Servis.

-To je strašna izjava. Mi smo ga na sastanku pitali znači li to da bi on u svojoj zemlji mogao negirati holokaust nad Židovima. Dakle, to su strašne stvari, kazao je Begić.

Podsjetimo, srpski predstavnici ne negiraju da se u Srebrenici dogodio, kako navode, “strašan zločin”, no odbijaju da je to bio genocid. Istovremeno, tvrde da je prema podatcima međunarodne komisije koju je imenovala Vlada RS, na području Srebrenice ubijeno, ne više od 8000 Bošnjaka, već 3.500 Bošnjaka. Tvrde, također, da je, prema nalazima spomenute komisije isto toliko na područje regije Srebrenice i Bratunca, tijekom proteklog rata, ubijeno Srba, o čemu nitko ne govori, niti je tko odgovarao za te zločine.

S druge strane, bošnjački političari negiraju da je tzv. Armija RBiH uopće činila ratne zločine i imala logore. Tako je nedavno bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović kazao da u Jablanici kako Armija RBiH nije imala logore, te je u ratu poštivala ljudska prava, što je izazvalo ogorčenje među hrvatskim logorašima u BiH, koji su njegovu izjavu nazvali sramotnom. Džaferović je to kazao samo nekoliko stotina metara od “Muzeja bitke za ranjenike” koji je bio jedan od najzloglasnijih logora tzv. Armije RBiH, da bi sutradan otišao u Vukovar iskazati počast žrtvama srpske agresije na taj grad.

Prema službenim podacima, 14.450 Hrvata je prošlo kroz logore Armije BiH, a bilo ih je ukupno 331. Preko 10.000 logoraša su bili civili, dok je Armija BiH u logorima imala oko 4.000 pripadnika HVO-a.

Dnevnik.ba

14. travanj 2024 07:33