StoryEditor
ništa im ne odgovara

Palmer iznio svoj prijedlog izmjena Izbornog zakona, bošnjačke stranke ga dočekale na nož

Piše desk  /  02.12.2021., 11:16h
Bošnjačke stranke, očito je, ne prihvaćaju nijedan prijedlog izmjena Izbornog zakona koji bi omogućavao da i Hrvati mogu izabrati člana Predsjedništva BiH. Pritom se koriste različiti izgovori za odbijanje tipa “diskriminacija”, “segregacija”, “udovoljavanje željama HDZ-a i Dragana Čovića”, piše Hrvatski medijski servis.

To je postalo jasno i američkim i europskim diplomatama Mathewu Palmeru i Angelini Eichorst čije prijedloge, kojima bi se provela presuda Ustavnog suda BiH, ali i Europskog suda za ljudska prava, a time očuvao Daytonski sporazum i Bosna i Hercegovina, bošnjački lideri dočekuju na nož.

Naanoviji prijedlog američkog diplomata je elektorski model izbora članova Predsjedništva BiH, odnosno “plutajuće izborne jedinice”. Suština tog modela je, po ugledu na SAD, da bi birači iz svake županije u FBiH birali elektore, a oni potom, članove Predsjedništva BiH. Kako je za Hrvatski Medijski Servis pojasnio predsjednik HDZ 1990. Ilija Cvitanović, koji je jučer sudjelovao na pregovorima u zgradi Delegacije EU u Sarajevu, taj bi se model razradio u narednih 7 dana, a 15-og ovog mjeseca Palmer i Eichhorst ponovo bi došli u Sarajevo kako bi se pokušala postići suglasnost o tom modelu.

No, Palmerov prijedlog već je jučer dočekan na nož od dvojice bošnjačkih Srba koji parazitiraju na uzurpaciji prava hrvatskog i srpskog naroda. Tako je Komšićev Milan Dunović, potpredsjednik FBiH, govoreći u ime DF-a, prema pisanju portala Istraga, kazao da bi u tom slučaju bile “dvije izborne jedinice s jasno izraženim etničkim granicama” i da bi to značilo nejednaku vrijednost glasa.

Na Dunovićeve konstatacije, Palmer je uzvratio tvrdnjom da i u SAD-u nije ista vrijednost glasa kada se bira predsjednik.

Predrag Kojović, zastupnik Naše stranke, reagirao je na Palmerovu tvrdnju govoreći da se ne može smatrati napretkom kada “iz robovlasništva prelazite u segregaciju”.

Matthew Palmer je rekao da se ne slaže s Dunovićem, pojasnivši da bi elektorski način izbora članova Predsjedništva BiH odnosno “plutajuće izborna jedinica” postojale samo jedan dan.

Govoreći o blokadama u Federaciji, o čemu bi se trebalo razgovarati danas, lideri bošnjačkih stranaka spomenuli su pitanje blokade izbora sudaca Ustavnog suda FBiH.

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović je, pak, rekao da bošnjačka strana blokira Federaciju, jer ne dopušta imenovanje direktora Federalne uprave policije i Radiotelevizije Federacije BiH.

Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ-a 1990, rekao je da sarajevske stranke žele ukinuti Dom naroda FBiH i tako ugroziti opstojnost Hrvata. Ponovio je da je Željko Komšić nelegitimni član Predsjedništva BiH. Nakon to su predstavnici bošnjačkih stranaka kazali da je Martin Raguž 2014. godine pobijedio u sarajevskoj općini Centar, kada mu je glasove usmjerio SDP. Nastala je kratka polemika koju je prekinula Angelina Eichhorst.

Dnevnik.ba

16. srpanj 2024 13:08