Article_Top_970x250

Palmer: Dodik i Špirić ostaju pod sankcijama SAD-a

na crnoj listi

Palmer: Dodik i Špirić ostaju pod sankcijama SAD-a

lip 15, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva

Zamjenik pomoćnika državnog tajnika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Matthew Palmer potvrdio je da ostaju na snazi američke sankcije Miloradu Dodiku te da njegova zemlja zagovara najbliži mogući partnerski odnos između NATO saveza i BiH, te da vjeruje da Rusija želi bokirati njezin europski i evroatlanski put.

Do danas, kaže, SAD nisu vidjele nikakve promjene u ponašanju Dodika i Nikole Špirića, što bi ih kvalificiralo da budu uklonjeni s američke „crne liste“.

-Milorad Dodik i Nikola Špirić su pod sankcijama SAD i to je rezultat njihovih odluka, stavova i aktivnosti koje su provodili i javno govorili. Ako žele da te sanckije budu skinute, odnosno oni budu uklonjeni s liste, trebaju djelovati da bi se za imalo razloga. Oni znaju što trebaju uraditi. I nama bi bilo drago kada bi oni to radili – rekao je Palmer u razgovoru za bh. novinske agencije.

Napomenuo je kako američko Ministarstvo trezora vodi tehnički dio u vezi s sankcijama te su ti procesi zasnovani na dokazima.

-Prije nego što dođe do promjene u položaju u kojem su oni sada treba postojati dokaz promjene do koje je došlo i nama bi bilo drago da se to i dogodi – rekao je Palmer.

Na pitanje bi li sankcije mogle biti proširene još nekim osobama iz bližeg okruženja lidera SNSD-a, Palmer je rekao da danas nema ništa za reći u vezi s tim, ali da će SAD koristiti te instrumente, na odgovarajući način, kako bi promovirali svoje uže i šire ciljeve u regiji.

Istakao je kako SAD kontinuirano podržavaju put BiH ka europskim i euroatlanskim integracijama te žele vidjeti da je postignut sporazum koji će omogućiti BiH da podnese Godišnji nacionalni program (ANP), čime bi se omogućilo da se jačaju veze između BiH i NATO saveza.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250