StoryEditor
američki diplomati

Palmer dobio zadatak da se bavi BiH, Cormack unaprijeđena

Piše desk  /  16.09.2021., 20:06h
Ured za Europu i Euroaziju State Departmenta Sjedinjenih Američkih Država u posljednje je vrijeme doživio izvjesne promjene.

Maureen Cormack, nekadašnja veleposlanica SAD u Bosni i Hercegovini, preuzela je poziciju vršitelja dužnosti pomoćnika šefa tog odjela.

Matthew Palmer, koji je bio i specijalni izaslanik državnog tajnika SAD Anthonyja Blinkena, imenovan je na mjesto jednog od njenih zamjenika. U njegovom portfoliu, kako stoji na stranici State Departmenta, uz zapadni Balkan, bavi se i reonom Egeja.

Michael Murphy, koji je nominiran za veleposlanika u Bosni i Hercegovini, i dalje je na poziciji jednog od zamjenika Cormack.

Zbog blokade senatora Republikanske stranke, posebno Teda Cruza, u Komitetu za vanjske poslove Senata SAD, njegovo saslušanje je na čekanju.

U međuvremenu, redistribucijom poslova u Birou za Europu i Euroaziju, Palmer je dobio u zadatak Bosnu i Hercegovnu (a vjerovatno i Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju i Albaniju).

Gabriel Escobar, donedavni otpravnik poslova Veleposlanstva SAD u Srbiji imenovan je za specijalnog izaslanika državnog tajnika za dijalog Srbije i Kosova.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 16:38