StoryEditor

Pali zakoni o mirovinama i igrama na sreću, umirovljenici prijete prosvjedima

Piše D  /  30.07.2021., 01:02h

Dom naroda Parlamenta Federacije jučer nije usvojio Prijedlog zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju, a nakon pojedinačnog glasovanja rezultat je bio da je za zakon glasovalo 13, protiv je bilo 5, dok je 18 izaslanika bilo suzdržano.

U ovom Prijedlogu zakona nisu se našli amandmani koji su bili uloženi na njega, a među njima i amandman Kluba Hrvata prema kojem bi se koeficijent za izračun mirovina umjesto 13,6 trebao podići na 14,31, a koji je uložen zbog otklanjanja straha da će mirovine budućim korisnicima biti niže od sadašnjih.

Situacija na Domu naroda jasan je pokazatelj kako će se oko novog zakonskog rješenja o MIO/PIO ponovno morati voditi rasprava koalicijskih partnera, piše Dnevni list.

Hrvatski su izaslanici jučer bili uglavnom suzdržani, kod bošnjačkih je prevladalo glasovanje za, dok je u Klubu Srba situacija bila prilično šarolika. Pritom, izaslanici SDP-a nisu se htjeli izjašnjavati prilikom glasovanja tvrdeći kako je jučerašnja sjednica zakazana mimo Poslovnika i to, kako su naveli, jer je od zadnje prekinute sjednice prošlo više od 15 dana. Stoga su na početku sjednice tražili da se ona uopće ne održi.

Kada je riječ o Prijedlogu zakona o MIO/PIO treba naglasiti kako se oko istog već duže vrijeme vode prijepori oko visine predloženog boda, a pritom postoje strahovi prema kojima bi mirovine novim korisnicima prema koeficijentu koji je utvrdila Vlada (13,6) bile manje od mirovina ostvarenih po istim uvjetima po trenutnom zakonskom rješenju. Klub hrvatskog naroda u Domu naroda federalnog Parlamenta posebno je ukazivao na takvu situaciju te je zbog toga i predložio da vrijednost boda bude 14,31.

Umirovljenici najavljuju prosvjed

Istodobno nakon neusvajanja ovog zakonskog rješenja, predstavnici umirovljenika koji su jučer bili nazočni sjednici naglasili su kako će svoja prava tražiti na ulici. Mehmedalija Rapa, potpredsjednik Saveza udruženja umirovljenika Federacije BiH kazao je novinarima kako će ih izaslanici natjerati da izađu na ulice, odnosno kako će se prosvjedi koji su najavljeni za rujan održati ranije. Podsjećamo, predstavnici umirovljenika tvrde kako postojeći Zakon destabilizira fond te kako bi novo zakonsko rješenje, iako ne savršeno, trebalo biti bolje od postojećeg. Pored toga, Savez udruženja umirovljenika traži i povećanje mirovina za 10 posto i to od 1. kolovoza.

Federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača kazao je za Klix.ba kako se odbijanjem zakonskog rješenja pokazala neozbiljnost prema umirovljenicima.

-Ne mogu da shvatim da pojedine stranke sebi uzimaju za pravo da se igraju sa životima 400 tisuća ljudi, lažno se predstavljajući kao zastupnici njihovih interesa, a zapravo svojim prijedlozima ruše stabilnost mirovinskog fonda, rekao je Drljača.

Igre na sreću

Dom naroda također nije podržao ni Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o igrama na sreću. Na ovaj je zakonski prijedlog, baš kao i u slučaju zakona o MIO/PIO, uložen velik broj amandmana, no Vlada ih u konačnici nije prihvatila. Klub Hrvata imao je 11 amandmana, a predsjednik Kluba Tomislav Martinović jučer je kazao kako su Hrvati kroz svoje amandmane imali najbolju namjeru poboljšati postojeći tekst te obuhvatiti sve subjekte i sve vrste igara na sreću bez iznimki. Također, predviđali su i da se jedinicama lokalne samouprave dodijeli jedan dio od prihoda od igara na sreću, međutim, Vlada nije prihvatila ove amandmane. S druge pak strane Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu dobio je podršku većine izaslanika.

Pušenje u objektima

Od zakonskih rješenja koja su dobila potporu vrijedi istaknuti Nacrt zakon o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje. Ovaj je Nacrt upućen u javnu raspravu, a prema njemu, s ciljem zaštite i unapređenja zdravlja stanovništva zabranjuje se upotreba duhanskih proizvoda za pušenje u svim zatvorenim javnim prostorima, na javnim skupovima, radnim mjestima i u javnom prijevozu te u privatnim sredstvima prijevoza u kojim se nalaze maloljetne osobe.

Nacrt zakona o liječenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom također je dobio potporu, a prema njemu pravo na liječenje biomedicinski potmognutom oplodnjom na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, u pravilu, ima žena do navršene 42. godine života, koja je u braku, odnosno izvanbračnoj zajednici.

 O doprinosima 22. lipnja

Kada su pak u pitanju zakonska rješenja o doprinosima i porezu na dohodak o njima će se raspravljati na idućoj sjednici Doma naroda koja je planirana za 22. lipnja. Do tada bi trebale biti dostupne projekcije, odnosno podaci iz županija i lokalnih samouprava o učinku zakonskog rješenja na njihovu fiskalnu stabilnost.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 14:54