StoryEditor
Mahmoud Abbas

Palestinski lider: "Proslavit ćemo neovisnost naše države u Jeruzalemu"

Piše desk  /  22.09.2023., 09:07h

Palestinski lider Mahmoud Abbas održao je govor na Generalnoj skupštini UN-a. Tijekom obraćanja, Abbas je naglasio kako je mir na Bliskom istoku bez palestinske države nemoguće ostvariti.

- Oni koji misle da mir može prevladati na Bliskom istoku, a da palestinski narod ne uživa svoja puna nacionalna prava, taj griješi. Mi se i dalje nadamo da će vaša cijenjena organizacija provesti svoje rezolucije kojima se zahtijeva prekid izraelske okupacije naše teritorije i ostvarivanje nezavisnosti potpuno suverene države Palestine s istočnim Jeruzalemom kao glavnim gradom – kazao je Abbas.

Naglasio je da je izraelska vlada nastavlja sa napadima na Palestince u Gazi i na područje Zapadne obale.

- Dame i gospodo, dok stojim pred vama ovdje, izraelska rasistička, desničarska vlada nastavlja svoje napade na naš narod. Njeni rasistički i teroristički naseljenici nastavljaju zastrašivati i ubijati naše ljude, uništavati domove i imovinu, krasti naš novac i sredstva. Iz kog razloga? Ne znam. To se radi pred očima svijeta i prolazi potpuno nekažnjeno – rekao je Abbas.

Palestinski lider je u nastavku pojasnio da Izrael mora snositi odgovornost za posljedice svog djelovanja, upitavši „Zašto prihvaćate da je Izrale država iznad zakona?“

Na kraju, Abbas je poručio kako će Palestinci izaći iz svega kao pobjednici.

- Odajem počast našim mučenicima i našim hrabrim zarobljenicima i našim herojskim ozlijeđenim ljudima. Pobjeda je naša. Proslavit ćemo nezavisnost naše države u Jeruzalemu, našoj vječnoj prijestolnici i cvijetu svih gradova. Oni to vide kao nemoguće, a mi kao neizbježno – zaključio je Abbas.

Dnevnik.ba

19. lipanj 2024 03:46