StoryEditor
novinarka Al Jazeere

Palestinci predali Amerikancima metak kojim je ubijena novinarka Abu Akleh

Piše hina  /  02.07.2022., 23:00h

Palestinska vlast predala je Amerikancima na vještačenje metak kojim je u svibnju ubijena američko-palestinska novinarka Shireen Abu Akleh, rekao je glavni palestinski državni odvjetnik.

Akram Al-Khatib rekao je za agenciju France presse da je fatalni metak, kojim je 11. svibnja ubijena novinarka dok je izvještavala o izraelskoj operaciji u Jeninu u okupiranoj Zapadnoj obali, predan Sjedinjenim Državama na vještačenje i treba biti zatim vraćen palestinskoj vlasti.

Palestinska novinska agencija Wafa objavila je u subotu navečer da je odobrena predaja SAD-u, ali ne i Izraelu. Palestinska istraga tvrdi da je novinarka, koja je bila zvijezda arapske televizije Al Jazeere, ubijena metkom kalibra 5.56, a ispalio ga je izraelski vojnik iz poluautomatske puške M-14.

Izrael tražio metak

Novinarske istrage tvrdile su da je metak ispaljen s izraelske strane, a tako je utvrdila i istraga UN-ove agencije za ljudska prava.  No izraelska vojska odbacila je teoriju Ujedinjenih naroda i ministar obrane Benny Gantz govorio je da je takva istraga "neutemeljena".

Od tada Izrael zahtijeva da mu Palestinci predaju fatalni metak, kako bi utvrdili je li ga ispalio izraelski vojnik. Palestinci su to odbijali i tražili da im Izrael preda oružje kojim je pucano.

Novinarka Al-Jazeere nosila je pancirku na kojoj je pisalo "PRESS" i kacigu. Metak ju je pogodio točno ispod kacige. Nalazila se kod izbjegličkog logora Janin, uporištu oružanih palestinskih frakcija, gdje su izraelske snage provodile raciju.

Visoka povjerenica UN-a za ljudska prava Michelle Bachelet i dalje traži od izraelskih vlasti da otvore kaznenu istragu o smrti Abu Akleh i ostalih slučajeva počinjenih na Zapadnoj obali i Gazi, kazala je glasnogovornica.

Prema UN-u, izraelske snage su od početka godine ubile 58 Palestinaca na Zapadnoj obali, među kojima je 13 djece.

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 09:33