StoryEditor
istočni jeruzalem

Palestinci osudili izraelski najavljeni ‘marš zastave‘ u Jeruzalemu

Piše fena  /  18.05.2023., 14:13h

Glasnogovornik palestinskog predsjedništva osudio je plan izraelske vlade da održi kontroverzni "marš zastave" u istočnom Jeruzalemu prema rasporedu u četvrtak.

Nabil Abu Rudeineh navodi u izjavi za javnost da bi "organiziranje takvog provokativnog čina samo dovelo do više napetosti i donijelo bi još nasilja".

Dodao je da insistiranje izraelske vlade na održavanju marša u Jeruzalemu "pokazuje podilaženje ove vlade jevrejskim ekstremistima".

Marš je usmjeren na obilježavanje Dana Jeruzalema, kojim se obilježava ujedinjenje grada nakon što je Izrael anektirao istočni Jerusalem 1967. godine.

U ponedjeljak je izraelski premijer Benjamin Netanyahu kazao tijekom sastanka njegove stranke Likud da će se "marš zastave odvijati prema planiranom putu".

Oko 3.300 policajaca bit će poslano da održavaju red, a 37 aktivista, uključujući Jevreje, protjerano je iz Jeruzalema zbog ometajućih pokušaja tijekom događaja, javljaju izraelski mediji.

Palestinsko ministarstvo vanjskih poslova međuvremenu je obećalo je u priopćenju da će "držati izraelsku vladu u potpunosti i direktno odgovornom za marš zastava i njegove rezultate i posljedice, ne samo u Jeruzalemu nego i u areni sukoba".

U 2022. godini marš je ušao u stari grad u Jeruzalemu od kapije Damaska i kapije Hebron u palestinskom dijelu Jeruzalema u znak sjećanja na godišnjicu, što je izazvalo sukobe s Palestincima.

Onaj 2021. izazvao je teške sukobe između Izraela i Islamskog pokreta otpora Hamas u Gazi koji su trajali 11 dana, prenosi Xinhua.

Dnevnik.ba

19. lipanj 2024 03:46