StoryEditor
bijeg kao iz filma

Palestinci kopali tunel i pobjegli iz jednog od najčuvanijih zatvora u Izraelu

Piše Desk  /  07.09.2021., 12:23h
Izraelci su digli helikoptere, dronove... Bjegunce među kojima je zloglasni zapovjednik Fataha traži policija, specijalne jedinice, vojska. Pobjegli s u jednom od najvećih sigurnosnih propusta u povijesti Izraela.

Šestorica palestinskih zatvorenika godinu dana kopala su tunel u zatvoru Gilboa na sjeveru Izraela, jednom od najstrože čuvanih zatvora u zemlji. 

Čuvarima su prodali foru kao u holivudskom hitu 'The Shawshank Redemption' (Iskupljenje u Shawshanku), u kojem je glavni lik godinama kopao tunel koji je sakrio posterom u ćeliji, prenose 24sata.hr.

Šestorica Palestinaca tunel su prokopala kroz pod kupaonice, a iza postera sakrili su alat - hrđave žlice koje su prokrijumčarili u zatvor. Bijeg šestorice Palestinaca 'The Times of Israel' nazvao je jednim od najvećih propusta u povijesti zemlje.

- U noći smo primili nekoliko dojava o sumnjivim ljudima na poljima. U kratkom roku u zatvoru su shvatili da im nedostaju šestorica palestinskih zatvorenika - rekao je glasnogovornik izraelske policije.

Pokrenuli su golemu akciju lova na bjegunce koje traže policija, izraelska sigurnosna agencija, granična patrola i specijalne snage izraelske vojske.  Pomažu im psi i dronovi. Digli su i helikoptere.

Diljem zemlje postavili su preko 200 blokada na cestama gdje sumnjaju da bi se bjegunci mogli zaputiti.

Kako su uspjeli pobjeći?

Dok sve moguće raspoložive snage izraelske policije traže bjegunce, cure detalji kako su pobjegli iz jednog od najčuvanijih zatvora u zemlju. 

Šestorica Palestinaca bila su zajedno u ćeliji. 

Rupu su kopala godinu dana u podu kupaonice, a hrđavu žlicu sakrili su iza postera na zidu. 

Među bjeguncima zloglasni vođa

U zatvoru su odmah pokrenuli internu istragu i otkrili kako je čuvar na tornju u tom dijelu zatvora zaspao. Bjegunce je blizu čekao automobil u kojem su se presvukli, a navodno su dobili i oružje i pobjegli u nepoznatom smjeru.

The Jerusalem Post piše kako su dvojica već prešla u Jordan, a četvorica se skrivaju u Izraelu. Isti dnevnik dodaje kako se istražuje jesu li bjegunci imali pomoć iz zatvora i jesu li u svemu sudjelovali i neki čuvari. 

Tko su bili bjegunci?

Četvorica su bila osuđena na doživotnu kaznu zbog terorističkih napada na Izrael, peti je Zakaria Zubeidi, zapovjednik Fataha, palestinskog pokreta otpora kojeg terete za terorističke napade i ubojstva Izraelaca, koji je u zatvoru čekao suđenje.

Peti bjegunac bio je u pritvoru.

Svu šestoricu smatraju izuzetno opasnima.

Dnevnik.ba

15. travanj 2024 02:43