StoryEditor
novi britanski kralj

Palača objavila detalje: Kako će izgledati krunidba kralja Charlesa III.?

Piše hina  /  22.01.2023., 11:53h

Uz tradicionalnu crkvenu ceremoniju i kraljevsku povorku, krunidbeni vikend britanskog kralja Charlesa III. sadržavat će i koncert prepun globalnih zvijezda i nacionalni "veliki ručak", objavila je Buckinghamska palača.

Charles III. (74) postao je kraljem u trenutku smrti majke Elizabete II. u rujnu prošle godine. Postao je tada i šef 14 država Commonwealtha, uključujući Australiju, Kanadu i Novi Zeland.

Krunidba se, međutim, tradicionalno održava nekoliko mjeseci nakon što je novi suveren naslijedio tron, nakon razdoblja nacionalne žalosti za prethodnim monarhom i intenzivnih priprema za raskošnu svečanost ustoličenja novog.

Prva krunidba u Britaniji od 1953. godine bit će gledana diljem svijeta i prisustvovat će joj brojni svjetski dužnosnici. Počet će formalnom Charlesovom krunidbom i pomazanjem u londonskoj Westminsterskoj opatiji u subotu 6. svibnja, u tradiciji staroj više od 900 godina.

Službu će voditi kanterberijski nadbiskup Justin Welby i trebala bi oslikati i povijesnu tradiciju britanske monarhije i njezinu modernu ulogu.

Okrunjena će biti i kraljica supruga Camilla.

Par će u Westminstersku opatiju stići u “kraljevskoj povorci” zajedno s ostalim članovima obitelji. U Buckinghamsku će se palaču vratiti u još većoj povorci, “krunidbenoj procesiji” i potom okupljenima, kojih se očekuje na tisuće, mahati s balkona palače.

U nedjelju će biti poseban koncert u dvorcu Windsoru koji će uživo prenositi BBC. Nastupit će “globalne glazbene ikone i suvremene zvijezde”, kaže se u priopćenju palače. Ulaznice će se dijeliti lutrijom.

Središnji dio večeri bit će “osvjetljavanje nacije”, odnosno osvjetljavanje ključnih britanskih znamenitosti umjetnom rasvjetom.

U ponedjeljak 8. svibnja, koji će Britancima za ovu prigodu biti neradan dan, bit će organizirani dobrotvorni nacionalni ručkovi i ulične zabave diljem zemlje.

Hoće li na krunidbu biti pozvan, i hoće li se odazvati princ Harry i njegova supruga Meghan, koji su brojnim intervujima i Harryjevom knjigom “Spare” zasjenili prve mjesece Charlesova vladavine, još je nepoznato.

Dnevnik.ba

22. svibanj 2024 03:30