StoryEditor

Pala Vlada Kosova, Albin Kurti više nije premijer

Piše D  /  26.03.2020., 06:03h

Nepovjerenje su izglasali zastupnici Samoopredjeljenja i DSK-a, te gotovo sve oporbene stranke, uključujući DPK Kadrija Veselija.

Za nepovjerenje Kurtijevoj vladi je glasalo je 82 zastupnika, od 117 koliko je bilo prisutno u trenutku glasanja. Protiv nepovjerenja vladi glasala su 32 zastupnka, dok je jedan bio suzdržan, piše B92.

Kako se navodi, rasprava u kosovskoj skupštini trajala je cijeli dan, a obilježile su je svađe unutar stranaka i pauze.

Premijer Kosova Albin Kurti uoči glasanja je izjavio da želi da zahavaliti ministru obrane Antonu Ćuniju, koji je pružio ruku dijaloga. Izrazio je žaljenje što odluka DSK-a o izglasavanju nepovjerenja vladi "nije donijeta na Kosovu, već izvan njega" i dodao da je posebni izaslanik američkog predsednika za dijalog Richard Grenell imao veliki utjecaj.

Politička borba na Kosovu, koja je kulminirala prijedlogom za izglasavanjem nepovjerenja, započela je prije više od tjedan dana, kada je predsjednik Kosova Hashim Thaci potpisao dekret o uvođenju izvanrednog stanja, s čime se vlada nije složila.

Dan kasnije razriješen je ministar unutarnjih poslova iz redova DSK, na šta je Kurtijev koalicijski partner odgovorio pokretanjem zahtjeva za izglasavanje nepovjerenja vladi.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 03:06