StoryEditor
Akcija Europola

Pala najveća kriminalna grupa u regiji, jedan od uhićenih vođa bande "Pink panter"

Piše desk  /  13.05.2023., 09:56h

Međunarodna operacija u tri zemlje rezultirala je rušenjem najveće kriminalne organizacije za trgovinu drogom u regionu Balkana, tako što su 11. svibnja u u Srbiji i Nizozemskoj izvršene koordinirane racije koje su ciljale, podjednako i na vodstvo kartela i na infrastrukturu distribucije.

Još sedam članova ove kriminalne organizacije već je uhićeno u Belgiji 2021. godine. Dvije osobe su ranije uhićene zbog drugih kaznenih djela u Srbiji i Peruu. Još jedan osumnjičeni uhićen  je u Nizozemskoj osmog svibnja 2023.

Ukupno 23 osobe su uhićene, uključujući tri vođe ove kriminalne organizacije, koje Europol smatra "metom visoke vrijednosti".

Čak 15 vrhunskih automobila je zaplijenjeno.

Zaplijenjeni su i satovi čija vrijednost se procijenjuje od oko dva milijuna eura te skoro tri milijuna eura u gotovini. Osim toga, oduzeto je oružje, eksploziv uključujući dvije snajperske puške, tri automatske puške, puške, prigušivače, 24 detonatorske kapsule i pet uređaja za daljinsko pokretanje detonatora te 13 paketa plastičnog eksploziva i nekoliko stotina komada municije.

- Ovaj prekogranični akcija rezultat je razvoja obavještajnih podataka u okviru Europolove Operativne radne grupe koja ispituje korištenje šifrirane komunikacijske platforme Sky ECC - navodi se u priopćenju Europola.

Vjeruje se da ova kriminalna organizacija stoji iza višetonskih pošiljki kokaina koje su stizale u Europu direktno iz Kolumbije, Brazila i Ekvadora, ili tranzitom preko logističke infrastrukture u zapadnoj Africi.

Ova banda je bila poznata u kriminalnom podzemlju po svom nasilju i umiješanosti u vrhunske pljačke. Jedna od meta uhićenih u Srbiji bio je bivši vođa zloglasne kriminalne grupe "Pink Panter".

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 13:16