StoryEditor

Pakistanski veleposlanik u BiH traži zaštitu zbog Radončićevih prijetnji

Piše D  /  24.04.2020., 04:04h

Iz ureda predsjedatelj Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića priopćeno je kako je on tijekom dana primio pakistanskog veleposlanika Muhammada Khalida Raoa te kako su uz ostalo razgovarali i o borbi protiv ilegalnih migracija, prenosi Hina.

"Veleposlanstvo Pakistana spremno je za punu suradnju s institucijama BiH u borbi protiv ilegalnih migracija i to nije bilo, niti će biti dovedeno u pitanje. Predsjedatelj Džaferović je naglasio da je BiH jako zainteresirana da zajedno sa svojim partnerima rješava pitanje ilegalnih migracija. Naglasio je da su pri tome neprimjerene i nedopustive prijetnje i uvrede veleposlanicima akreditiranim u BiH", stoji u priopćenju iz Predsjedništva BiH.

Ministar sigurnosti Radončić u četvrtak je na konferenciji za novinstvo najavio kako će predložiti da se iz BiH u matične zemlje deportiraju svi ilegalni migranti osim onih iz Sirije, koje se tretira kao ratne izbjeglice.

Kazao je kako se to mora učiniti jer BiH više ne može izdržavati na tisuće ilegalnih migranata na svom teritoriju. Ustvrdio je kako je među njima najviše onih koji su ekonomski migranti, ali da ima i onih koji su potencijalna sigurnosna prijetnja jer bi mogli biti u kategoriji terorista-spavača.

Radončić je priznao kako se njegov plan masovnih deportacija ne može provesti bez suradnje država iz kojih migranti dolaze, a posebice je spomenuo Pakistan.

"Pouzdano znam da pojedine zemlje kao Pakistan neće biti kooperativne u ovoj priči, a najviše ekonomskih migranata imamo iz Pakistana i Afganistana. Ako odbiju suradnju, ja ću tražiti da se pakistanski veleposlanik proglasi personom non grata. Mi ne možemo izigravati bespomoćnu vlasti", zaprijetio je Radončić.

Njegova je teza kako treba poslati jasnu poruku da BiH više neće primati ilegalne migrante i da se pritom ne treba  suzdržavati radikalnih mjera poput masovnih deportacija, ali i držanja u zatvorima onih migranata koji stignu bez dokumenata i ne žele otkriti svoj pravi identitet.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 11:21