StoryEditor

Pakistanski odvjetnik kršćanke osuđene na smrt iz straha pobjegao u Nizozemsku

Piše D  /  05.11.2018., 03:11h

Odvjetnik Saiful Mulook otputovao je iz Pakistana u subotu u strahu za svoj život jer je odluka sudaca da oslobode Bibi izazvala masovne prosvjede i prijetnje, prenosi HINA.

Bibi je 2010. bila osuđena za svetogrđe jer je navodno izrekla uvredljive riječi o islamu te je bila osuđena na smrt. Odvjetnik Mulook pomogao je da se takva presuda promijeni, no odlučio je pobjeći zbog masovnih prijetnji islamista i njihovih pristaša koji pozivaju na smrt Bibi i sudaca. 

Ubijena dvojica političara koji su joj pokušavali pomoći

Dvojica pakistanskih političara koji su pokušavali pomoći Asji Bibi ubijena su. Nekoliko stranaka u nizozemskom parlamentu izjasnilo se za to da i Bibi dobije utočište u toj zemlji ako bude smjela napustiti svoju domovinu.

Pakistanske vlasti uhitile su stotine ljudi u nedjelju osumnjičene za napad na policiju i vandalizam za vrijeme prosvjeda protiv oslobađajuće presude kršćanki Asji Bibi, prvotno osuđene na smrt zbog blasfemije, rekli su dužnosnici u ponedjeljak.

Gušenje prosvjeda počelo je nakon što je pakistanski ministar unutarnjih poslova zapovjedio pokrajinskim vlastima i saveznim agencijama da poduzmu akciju protiv prosvjednika koji su nasilni te uništavaju javnu i privatnu imovinu zahtijevajući vješanje Asje Bibi.

TLP je otkazao prosvjede u subotu pošto se vlada dogovorila s TLP-om da se neće protiviti podnošenju zahtjeva za preispitivanje odluke Vrhovnog suda u vezi s Asjom Bibi i da će pokrenuti postupak kako bi se njezino ime uvrstilo na popis osoba koje ne smiju napustiti zemlju.

Islamisti blokirali gradove

Islamisti su zato zatvorili veće gradove u Pakistanu i zaprijetili da će prosvjedi eskalirati bude li Bibi omogućeno da s obitelji napusti zemlju. 

Vlada je navela da će joj zabraniti odlazak iz Pakistana.

Za vrijeme prosvjeda vođe TLP-a pozvale su na smrt sudaca koji su donijeli odluku o oslobađanju i na svrgavanje vlade.

Twitter je u nedjelju udovoljio zahtjevu pakistanske vlade i suspendirao je profil ultradesnog pakistanskog vjerskog vođe koji je na čelu islamističke skupine Tehrik Labaik Pakistan (TLP). On je na Twitteru objavljivao huškačke izjave protiv pakistanskih sudaca, premijera i vojske.

Pakistanske vlasti objavile su da su poslale zahtjev za gašenje profila Kadima Husaina Rizvija jer je poticao na mržnju i nasilje.

TLP je osudio gašenje profila i pokušao otvoriti novi, no i on je odmah ugašen.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 00:55