StoryEditor
Šerijat

Pakistan osudio posljednju talibansku zabranu, strahuju od prelijevanja ekstremizma

Piše fena  /  28.12.2021., 15:56h
Pakistanska vlada je izrazila rijetke kritike na račun talibana u Afganistanu osuđujući nova ograničenja putovanja ženama koje je ultrakonzervativne grupe postavila.

- Žene ne mogu putovati same ili ići u škole i na fakultete. Ova vrsta retrogradnog razmišljanja je opasna - rekao je pakistanski ministar informiranja Fawad Chaudhry.

- Ovaj ekstremizam se može preliti u Pakistan i šire - rekao je ministar u glavnom gradu Islamabadu, javlja dpa.

Njegovi komentari dolaze nakon što su talibanske vlasti u nedjelju rekle da ženama koje žele putovati na velike udaljenosti ne treba nuditi prijevoz osim ako nisu u pratnji bliskog muškog rođaka.

Uputstvo koje je izdalo Ministarstvo za promocije vrlina i prevenciju poroka također poziva sve vlasnike vozila da ponude vožnju samo onim ženama koje nose hidžab.

Čini se da su Chaudhryjeve primjedbe prva direktna i javna kritika upućena talibanima od strane Pakistana. Afganistan traži globalni legitimitet za svoju privremenu vladu otkako su talibani došli na vlast u kolovozu.

Pakistanski lideri, uključujući premijera Imrana Khana, od tada su hvalili talibane i šutjeli su o surovoj novoj stvarnosti žena u Afganistanu, uključujući ograničenja njihovog pristupa obrazovanju i mogućnostima zapošljavanja.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 23:28