StoryEditor
slovenski predsjednik

Pahor: "Pozdravljam odluku Europske komisije. Ovo je prava prekretnica iz dva razloga"

Piše desk  /  12.10.2022., 16:08h

Predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor pozdravio je današnju odluku Europske komisije da predloži dodjelu kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini.

Pahor napominje da je riječ o inicijativi Slovenije koju je predsjednik prvi put službeno predstavio u govoru na ovogodišnjoj Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji, 22. veljače.

Njegova inicijativa izazvala je mnogo reakcija jer se zalagao da se Bosni i Hercegovini dodjeli status i bez ikakvih uvjeta (fast track), što bi bilo izvan ustaljene prakse i do tada nezabilježeno u povijesti.

"Pritom je predsjednik Pahor naglasio da u BiH nije riječ o uskom administrativnom ispunjavanju uvjeta, već o prvorazrednom geopolitičkom pitanju. Njegova inicijativa je priopćena javnosti prije ruske agresije na Ukrajinu, ali tada je prevagnuo argument geopolitike, pa je u lipnju ove godine odlučeno da Ukrajini odobri takav status (fast track)", istaknuto je u priopćenju Ureda predsjednika Slovenije.

Podsjetili su i kako je Pahor ranije uputio pismo predsjedniku Europskog vijeća Charlesu Michelu, a da se premijer Golob založio za implementaciju inicijative.

"Slovenija tada nije uspjela sa svojim prijedlogom, ali je uspjela natjerati Vijeće da naloži Europskoj komisiji da pripremi izvještaj o Bosni i Hercegovini do prosinca. Današnja odluka Europske komisije budi veliku nadu da će Bosna i Hercegovina dobiti status kandidata na sastanku Vijeća EU u prosincu, što je, prema riječima predsjednika Pahora, prekretnica iz dva razloga: prvo, jer ovo zapravo označava početak europske perspektive Bosne i Hercegovine, a drugo, jer je to od velike važnosti za mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu", istaknuto je u priopćenju.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 03:46