StoryEditor

Padaju spomenici: Kolumbo na dnu jezera

Piše D  /  11.06.2020., 11:06h

Moramo, kažu, krenuti od onih s kojima su kolonijalizam i rasizam počeli.

- Dugo ovo želimo. Ovo je naš trenutak u kojem trebamo zasjati i reći: I crnački životi jednako vrijede, kazala je prosvjednica Shaunah Smyre.

Kolumbo je pao nakon što je sud u Virginiji zabranio uklanjanje kipa generala Roberta Leeja, simbola pomirenja sjevera i juga, ali i predvodnika vojske Konfederacije koja se u 19. stoljeću protivila oslobađanju robova.

- Već mi je mučno od učenja takve povijesti. Moramo to pamtiti, ali na kraju dana ne smijemo ih idealizirati, rekla je prosvjednica Michaela Stevens.

Spomenici Leeju i drugim čelnicima Konfederacije već su godinama točka prijepora. Dok ih rasisti slave, drugi ih vide kao podsjetnik na vremena kada su ropstvo i rasizam bili legalni. Treći pak u micanju spomenika vide uklanjanje dijela povijesti.

Uklanjanju podsjetnika prionuli su i Europljani.

- Godinama prolazimo pokraj ovog kipa ne znajući da predstavlja čovjeka koji je bio trgovac robovima i koji se obogatio na tuđoj patnji. Zato sam tražio i dobio odobrenje vlasnika kipa i zemljišta da ga uklonimo, rekao je John Biggs iz Londona.

U Bristolu je "nastradao" još jedan trgovac robovima, Robert Colston, sada nevažan kao filantrop i parlamentarac.

U Oxfordu traže uklanjanje imperijalista Cecila Rhodesa po kojem je dobila ime Rodezija, poslije Zimbabve.

Najavljujući reviziju ulica i trgova, londonski gradonačelnik nije mislio da bi se pod povećalom mogao naći Winston Churchill. Ali zbog nekih kontroverznih stajališta, prosvjednicima je neprihvatljiv.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 15:48