StoryEditor

Pada Vlada KS, Konaković gubi premijersku fotelju?

Piše D  /  19.03.2018., 09:03h

To je odlučeno na sjednici Skupštine 5. ožujka, nakon što je grupa od 12 zastupnika podnijela Prijedlog za glasovanje o nepovjerenju Vladi. U Prijedlogu se, pored ostalog, obrazlaže da premijer KS-a Elmedin Konaković, kojeg je predložio Klub zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA) za funkciju premijera KS-a, nije opravdao povjerenje stranke koja ga je predložila i politiku parlamentarne većine u toj skupštini. 

Konaković je krajem siječnja podnio ostavke na funkcije u Stranci demokratske akcije, nakon burne sjednice Izvršnog odbora stranke, a ubrzo je napustio i stranku. Između ostalog, bio je potpredsjednik Kantonalnog odbora SDA Sarajevo, kao i član Izvršnog odbora SDA Općinske organizacije Centar.

Kantonalni odbor SDA Sarajevo nakon toga je zahtijevao od Konakovića da, s obzirom da je odlučio napustiti SDA, podnese i ostavku na poziciju predsjednika Vlade KS. 

U međuvremenu, Konaković je predstavio novu političku stranku "Narod i pravda" čiji će osnivački skup biti održan 22. ožujka te najavio da će imati kandidate za sve razine vlasti i najjaču listu u Kantonu Sarajevo. Također je za portal "Klix" kazao kako će napustiti funkciju premijera ukoliko to bude potrebno, ali ne na način na koji se od njega traži. 

Šef Kluba Stranke demokratske akcije u Skupštini KS Mirza Čelik kazao je ranije da će devet zastupnika SDA zajedno sa devet zastupnika koji čine parlamentarnu većinu, izglasati nepovjerenje Vladi KS-a.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 15:32