StoryEditor
enorman porast cijena

Ovo su poskupljenja koja su obilježila 2021. godinu, građani BiH će je pamtiti

Piše Desk  /  19.11.2021., 08:30h
Građani Bosne i Hercegovine 2021. godinu pamtit će prema rekordnim cijenama osnovnih životnih namirnica. Mnogi ne pamte kada je ulje bilo skuplje.

Na početku godine litar je koštao 2 KM, a sada je cijena ulja negdje viša i od 3 marke, piše Avaz.ba.

Dizel i benzin

Tako je u proteklom periodu zabilježen najveći rast cijena goriva. Litra dizela i benzina na pojedinim pumpama iznosi više od 2,50 KM.

Cijena dizel-goriva u siječnju ove godine bila je 1,80 KM, dok je ona sada minimalno 2,27, a kreće se i do 2,51 KM, u zavisnosti od benzinske pumpe.

Marin Bago iz Udruženja za zaštitu potrošača “Futura” iz Mostara kaže da bi lakše bilo nabrojati što sve nije poskupjelo nego što je.

- Osim hrane, enormno su poskupjeli materijali za gradnju. Svako poskupljenje za nas je opasno, jer mali je broj ljudi koji mogu kupiti sve neophodno za život. Mi se već odričemo, u svoje i u ime svoje djece, a to je nepovratna šteta. Stvari koje su sastavni dio potrošačke korpe su poskupjele drastično. To nisu mala poskupljenja, govorimo o poskupljenjima od 10, 20 ili 30 posto - kaže Bago.

Zabrinjavajuće je, govori, to što se nadležni ne bave problemima običnih građana.

- Frustrira činjenica da institucije nisu prihvatile problem. Niko ne priča o problemima koji tište običnog čovjeka. Čim se počne o tome pričati, nešto će se i početi raditi - smatra Bago.

Piletina i krumpir

Drastično je poskupjela i piletina, koja se mogla kupiti za oko 7 maraka po kilogramu, a sada je cijena oko 10 KM. Skočila je cijena i faširanog mesa s 8 na skoro 11 KM.

Kada je riječ o povrću, najviše je porasla cijena krumpira, on sada košta od 1,50 do čak 2 KM po kilogramu.

Više su i cijene pekarskih proizvoda zbog poskupljenja brašna.

Pokrivenost potrošačke korpe 47,58 posto

Potrošačka korpa jedne obitelji u listopadu iznosila je 2.101,71 KM.

Također, prosječna mjesečna isplaćena neto plaća u Federaciji BiH u rujnu 2021. bila je 998 KM i nominalno je niža za 0,2 posto, a realno za 1,1 posto u odnosu na prethodni mjesec.

Dnevnik.ba

30. studeni 2022 12:17