StoryEditor

Ovo su imena opozvanih veleposlanika BiH

Piše D  /  18.12.2018., 09:12h

Predsjedništvo BiH je na današnjoj sjednici opozvalo sa dužnosti 21 veleposlanika Bosne i Hercegovine, te po tri konzula i šefa stalnih misija BiH u svijetu.

Tako se iz srpskog korpusa vraćaju Lepa Babić (Bugarska), Zoran Milićević (Češka), Vinko Radovanović (Crna Gora), Duško Stojanović (Egipat), Branko Dokić (Grčka) te Jelena Rajaković (Izrael), pišu Nezavisne novine.

Opozvani su i veleposlanici Borislav Marić (Japan), Srđan Lalić (Kanada), Aleksandar Dragičević (Rumunjska), Slavko Vučurević (Slovenija) i Lazar Mirkić (Srbija). Odlukom Predsjedništva BiH, na listi opozvanih veleposlanika našli su se i Anđelko Grahovac (Švicarska), šef Stalne misije BiH pri Savjetu Europe u Strasbourgu Predrag Grgić, šef Misije BiH pri OEBS-u i Ureda UN-a u Beču Jugoslav Jovičić te glavni konzul u Istanbulu Igor Babić, kao i počasni konzul BiH u Tel Avivu u Izraelu Aleksandar Nikolić.

Iako je nedavno Milorad Dodik, predsjedatelj Predsjedništva BiH, najavio da će s funkcije otići i konzul u Frankfurtu Lucijano Kaluža,danas nije donesena odluku da on bude povučen. Pored ovoga, iz srpske kvote treba se imenovati i veleposlanik u Makedoniji, čiji je mandat istekao 31. listopada.

Iz hrvatske kvote povučeni su Lidija Topić-Bouwen (Belgija), Renata Paskalj (Hrvatska), Darko Zelenika (Italija), Tomislav Leko (Mađarska) te Ankica Gudeljević (Njemačka). U BiH se trebaju vratiti i dojučerašnji veleposlanici Ivan Dunđer (Poljska), Vesna Ćužić (Švedska), Valentina Marinčić (Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske), te Josip Gelo (veleposlanik pri Svetoj stolici).

Sa dužnosti su opozvani i šef Stalne misije BiH pri Ujedinjenim nacijama u New Yorku Ivica Dronjić i glavni konzul BiH u Milanu u Italiji Ružica Udovičić. Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, rekao je da su na izvanrednoj sjednici Predsjedništva postigli suglasnost i smijenili sve veleposlanike iz srpskog i hrvatskog korpusa.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 08:46