StoryEditor

Ovo su gradovi u BiH u kojima se najdulje živi

Piše D  /  24.01.2020., 10:01h

Naime, prema podacima popisa stanovništva, domaćinstava i stanova, u našoj je zemlji bilo 28.069 stanovnika starih 85 i više godina.

„Od toga je bilo 15.692 u Federaciji BiH, 11.771 u Republici Srpskoj i 606 u Brčko distriktu“, odgovorili su za Radiosarajevo.ba iz Agencije za statistiku BiH.

A pet općina u našoj zemlji se izdvaja po broju najstarijih građana.

Na prvom mjestu je Banja Luka, koja je imala 1.559 građana starih 85 i više godina. Slijede je Grad Mostar sa 1.152, Općina Tuzla sa 864, a potom Novo Sarajevo (819) i na kraju Općina Bijeljina sa 804 stanovnika ove starosne dobi.O razlozima „dugovječnosti“ u ovih pet općina nema posebnih analiza i istraživanja, ali sociolozi mogu lako zaključiti zašto je to tako.

Sociolog Amer Osmić za Radiosarajevo.ba pojašnjava da se u ovih pet općina, odnosno gradova, dulje živi jer tu ljudi imaju bolju zdravstvenu zaštitu nego u drugim područima zemlje.

„Ovo je ipak u pitanju i pet najvećih gradova u BiH. Osim zdravstvene zaštite, životni uvjeti su kvalitetniji nego u drugim mjestima. Čim ste manje opterećeni, veće su šanse da duže živite. Morate imati i određeni nivo zadovoljstva. Veći gradovi pružaju i više mogućnosti, kvalitetnijih sadržaja i načina da provodite slobodno vrijeme i ne padnete u depresiju“, kazao je Osmić.

Pri tome, istaknuo je, treba naglasiti da su žene dugovječnije od muškaraca.

„Razni faktori utječu na to da žene dulje žive. Žene su manje opterećene fizičkim poslom. A moguće i da su genetske predispozicije drugačije“, dodao je Osmić.

Ipak, pitanje je koliko se generalno može govoriti o zadovoljstvu životom u Bosni i Hercegovini, o čemu govori i posljednji izvještaj o indeksu sreće, po kojem je BiH među najnesretnijim zemljama.

No, Osmić podsjeća da postoji i istraživanje o zadovoljstvu životom osoba treće životne dobi koje je pokazalo da su naši najstariji stanovnici najzadovoljniji.

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 23:00