StoryEditor
slovenija

Ovo je tročlana obitelj koja je 55 sati bila zarobljena u Križnoj jami: "Znali smo da ćemo preživjeti, ali nismo znali koliko dugo ćemo biti u pećini"

Piše desk  /  10.01.2024., 13:00h

Petero ljudi, koji su bili zarobljeni u Križnoj jami u Sloveniji 55 sati, spašeni su u ponedjeljak popodne. Tročlana obitelj i dva vodiča ostali su zarobljeni u pećini u subotu nakon porasta nivoa vode, a nakon zahtjevne spasilačke operacije, obitelj je prvi put govorila za 24ur.com.

- Znali smo da ćemo preživjeti, ali nismo znali koliko dugo ćemo biti u pećini - rekao je Tomaž, koji je bio zarobljen u Križnoj jami sa suprugom i kćerkom.

Kako su rekli, kada su ronioci prvi put došli do njih, bili su sigurni će ih oni izbaviti.

- Mislili smo da idemo kući - rekla je njegova supruga Ajda.

Međutim, to nije bio slučaj. Kada su ronioci došli do njih u nedjelju ujutru, donijeli su im hranu, piće i uvjerili se u kakvom su stanju. Ali tada nisu napustili pećinu - sunčevu svjetlost vidjeli su opet u ponedjeljak popodne, poslije 55 sati u Križnoj jami.

Uprkos takvom iskustvu, obitelj nije izgubila ljubav prema pećinama, barem Tomaž i Ajda nisu. Kćerka Ana je rekla da će sačekati malo duže dok sve ovo ne prođe.

Podsjetimo, članovi tročlane slovenačke obitelji starosti između 22 i 58 godina, došli su u subotu u turistički obilazak pećine, ali nisu mogli da izađu, jer je pećina u međuvremenu djelimično poplavljena zbog jake kiše.

Grupa se potom povukla na sigurno mjesto, gdje su je pronašli ronioci u okviru akcije spašavanja. Petero ljudi se sklonilo u zagrijani bivak na oko 10 metara iznad vode, s hranom, toplom odjećom i bakljama koje su im dostavili ronioci.

Ovo je bilo prvo spašavanje iz turističke pećine u Sloveniji i prvi incident ove vrste u popularnoj Križnoj jami, u koju se može ući samo uz stručne vodiče i gdje se obilasci zakazuju više od godinu unaprijed.

Oni su u spašeni u ponedjeljak popodne nakon što se vodostaj dovoljno povukao da su spasioci mogli da ih izvuku.

Dnevnik.ba

19. svibanj 2024 07:57