StoryEditor
oružani sukob

Ovo je popis stranih država koje evakuiraju svoje građane iz Sudana

Piše hina  /  23.04.2023., 17:41h

Sukob sudanske vojske i paravojnih Snaga za brzu podršku (RSF) blokirao je u toj afričkoj zemlji tisuće stranaca, među njima diplomate i humanitarne radnike zbog čega brojne vlade rade na evakuaciji svojih državljana.

Nekoliko pokušaja evakuacije provodi se preko Port Sudana na Crvenom moru, koji se nalazi oko 650 kilometara sjeveroistočno od Kartuma, odnosno oko 800 kilometara cestovnim pravcem. 

Sjedinjene Države 

Američke specijalne snage evakuirale su u subotu osoblje američke vlade i njihove obitelji te nekoliko diplomata iz drugih zemalja iz veleposlanstva helikopterima koji su doletjeli iz baze u Džibutiju, a napunjeni su gorivom u Etiopiji. Na njih se nije pucalo tijekom evakuacije.

Veleposlanstvo je obustavilo rad iz sigurnosnih rizika. Washington ne planira koordinirati evakuaciju ostalih američkih državljana u Sudanu, ali razmatra opcije kako bi im se pomoglo  da napuste zemlju. 

Velika Britanija

Britanski premijer Rishi Sunak rekao je u nedjelju da su britanske oružane snage organizirale "kompleksnu i žurnu evakuaciju" svog diplomatskog osoblja i njihovih obitelji iz Sudana. 

Europska unija

Europska unija nastoji kopnenim putem eakuirati 1500 državljana bloka, kazao je za AFP europski dužnosnik.

EU ima delegaciju u Kartumu, a sedam zemalja - Francuska, Njemačka, Italija, Španjolska, Nizozemska, Grčka i Češka Republika imaju predstavnike u Kartumu.

Francuska 

Francusko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je u nedjelju da je evakuirano stotinjak francuski država.

"Prvi avion već je napustio Kartum i očekuje se u Džibutiju oko 18 sati", a u njemu je stotinjak osoba, objavili su izvori. 

Sudanska vojska i RSF međusobno su se optuživali za napad na francuski konvoj.

Vojska je optužila RSF da su pucali na konvoj i ranili Francuza. RSF je rekao da su zračne snage napale konvoj tijekom evakuacije, što je dovelo do ranjavanja francuskog državljanina te da je konvoj vraćen na početnu točku.

Francusko ministarstvo vanjskih poslova nije se oglasilo o navodnom napadu i ranjavanju.

Njemačka

Njemačka je počela evakuirati svoje građane iz Sudana, objavila su na Twitteru ministarstva vanjskih poslova i obrane. 

"Naš je cilj evakuirati zrakoplovom najveći mogući broj njemačkih građana iz Kartuma, s obzirom na opasnu situaciju u Sudanu. Koliko bude moguće, povest ćemo i državljane drugih članica EU i drugih zemalja", navode, prenosi agencija AFP. 

Procjenjuje se da je 200 njemačkih građana u Sudanu.

Rusija

Veleposlanik Moskve u Kartumu rekao je ruskim državnim medijima da je 140 od otprilike 300 Rusa u Sudanu reklo da želi napustiti tu zemlju. 

Pripremljen je plan evakuacije, ali ga je nemoguće provesti jer uključuje prelazak bojišnice, rekao je veleposlanik. 

Dodao je da je oko 15 ljudi, uključujući ženu i dijete, zarobljeno u Ruskoj pravoslavnoj crkvi u Kartumu. 

Egipat

Egipat je pozvao svoje državljane izvan Kartuma da se upute u konzulate u Port Sudanu i Wadi Halfi na sjeveru kako bi se pripremili za evakuaciju, a državljane koji se nalaze u Kartumu pozvao je da se sklone u svojim domovima dok se situacija ne poboljša.

Napominju da je potreban "pedantan, siguran i organiziran" proces evakuacije kako bi 10.000 egipatskih državljana iz Sudana stiglo kući.

Egipat je priopćio da je jedan njihov diplomat ranjen vatrenim oružjem, ali nije iznio više detalja. 

Saudijska Arabija i Kuvajt

Saudijska Arabija evakuirala je 91 Saudijca i 66 stranih državljana brodom iz Port Sudana u Džedu. 

Kuvajt je priopćio da su u Džedu stigli svi njegovi državljani koji su izrazili namjeru da se vrate kući. 

Katar

Sudanska vojska optužila je RSF za napad i pljačku konvoja katarskog veleposlanstva koji se uputio prema Port Sudanu. Ni RSF ni Katar nisu još komentirali optužbe. 

Italija

Italija je objavila da će njezini državljani biti evakuirani iz Sudana u nedjelju navečer zajedno s državljanima iz Švicarske, Vatikana i drugih europskih zemalja.

Talijanski ministar vanjskih poslova rekao je da će oko 140 Talijana i još 60 stranih državljana biti evakuirano iz Sudana. 

Hrvatska 

Evakuaciju je zatražio 21 državljanin Hrvatske, rekao je ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman za Hrvatski radio. 

Slovenija

Slovensko ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je za slovensku agenciju STA da su u Sudanu tri slovenske obitelji, no nijedna još nije zamolila pomoć za evakuaciju iz Sudana. Jedna obitelj je u Kartumu, a dvije u Port Sudanu na sjeverozapadu zemlje. 

Turska

Ankara je objavila da će evakuirati svoje "građane iz zone sukoba kopnenim putem preko treće zemlje". Evakuacija nekih 600 državljana počela je u nedjelju iz dviju četvrti Kartum i Wad Madani, 200 kilometara prema jugu, javlja AFP.

Ostale zemlje 

Jordan je priopćio da je poslao četiri vojna zrakoplova za evakuaciju oko 260 državljana, a u subotu je objavio da se provodi evakuacija iz Port Sudana.

Južna Koreja objavila je u petak da šalje vojni zrakoplov po svojih 25 državljana u Sudan. 

Kanada je priopćila da obustavlja operacije u Sudanu i da će kanadski diplomati privremeno raditi sa sigurne lokacije izvan zemlje, ali nije komentirala napore za evakuaciju.  

Švedska  je vladi dopustila raspoređivanje snaga za pomoć u evakuaciji osoblja i obitelji veleposlanstva, a proces su počele i Grčka te Irska. 

I Nizozemska je objavila da se pridružuje naporima evakuacije državljana, također i Indija i Indonezija. 

Zrakoplovi iz Italije, Britanije i Kanade čekali su u Džibutiju zeleno svjetlo da polete u Kartum, rekao je izvor u toj afričkoj zemlji.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 14:46